KidsRights Kinderrechten 2017

Nederland weer gezakt op lijst kinderrechten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Hoe gaat het met de rechten van kinderen in Nederland? Nou, dat kan wel wat beter blijkt uit cijfers van KidsRights. Maar wat weet jij eigenlijk van kinderen en rechten? 

Wereldwijd

Er zijn wereldwijd afspraken gemaakt over onderwerpen die voor kinderen tot 18 jaar belangrijk zijn. Bijna alle landen houden zich aan die regels. Ze gaan bijvoorbeeld over onderwijs, gezondheid, vrijheid en geloof. Maar ook over bescherming tegen mishandeling en geweld.

Afgelopen jaren

Nu blijkt dat er wereldwijd veertien landen zijn die beter omgaan met rechten voor kinderen dan Nederland. Daarmee doen we het minder goed dan de afgelopen jaren. Vorig jaar stond Nederland nog op plaats dertien en in 2015 was ons land zelfs tweede. Een enorm verschil met de vijftiende plaats dit jaar.

Rijk of arm

Landen die rijk zijn eindigen niet automatisch hoger in de lijst dan armere landen. Zo staan Thailand, Tunesië en Slovenië allemaal nog boven Nederland. In totaal staan 165 landen op de lijst. Landen in Afrika scoren het slechtst. Dat kun je goed zien op de foto hierboven. Landen die geel of oranje gekleurd zijn staan onderaan in de lijst. De meeste landen die het beste scoren liggen in Europa. Bekijk het lijstje hieronder maar eens:

1. Portugal
2. Noorwegen
3. Zwitserland
4. IJsland
5. Spanje
6. Frankrijk
7. Zweden
8. Thailand
9. Tunesië
10. Finland

Vijftiende plek

Misschien denk je nu wel: ‘Dat is in Nederland toch best goed geregeld?’ Klopt, maar het kan natuurlijk altijd beter. Nederland is niet voor niets in twee jaar tijd dertien plekken gezakt. Volgens de organisatie leven veel Nederlandse kinderen in armoede. Ook kan jeugdzorg nog veel verbeteren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het niet zo goed wat niemand moet in arm moeden leven dus ik vind dat Nederland daar iets aan moet doen maar van al die landen op de 15
plek is tog nog niet heel slegt

Ik woon in Zweden, en Zweden ligt op plaats 7.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.