Foto: ANP

Nederlander wint prijs met plastic-scanner

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De plastic soep in de oceaan blijft een groot probleem. Veel plastic belandt daar omdat het niet goed wordt gerecycled. Daar heeft de Nederlandse Jerry de Vos iets op bedacht: een plastic-scanner.

Over de hele wereld wordt plastic gebruikt, maar lang niet altijd wordt het goed hergebruikt. Vaak omdat niet gelijk te zien is van wat voor soort plastic een product is gemaakt. Om het te recyclen, moet het namelijk goed per soort kunnen worden gesorteerd. Met dit apparaatje kun je snel herkennen van wat voor plastic een product is gemaakt.

Recyclen

In Nederland staat op de verpakking van veel producten al welk type plastic er is gebruikt. Maar in onder andere landen in Azië en Afrika gebeurt dat niet. Daardoor wordt afval daar veel minder goed gerecycled. Daardoor belandt het vaak op straat of zelfs in de oceaan. Dit apparaatje zou daar dus goed van pas komen!

Wat is het?

Dat werkt zo: je houdt de scanner tegen een product aan. Daarna verschijnt op het schermpje de naam van het type plastic. De scanner kan driekwart van alle soorten plastic herkennen.

Prijs

Het is zelfs zo'n goed idee dat hij er de James Dyson Award voor duurzaamheid mee heeft gewonnen! Daarom krijgt hij 33.000 euro. Aan het AD vertelde hij dat hij dat geld gaat gebruiken om de scanner nog verder te ontwikkelen.

Anderen lazen ook: Test om plastic uit zee op te ruimen geslaagd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook