AFP - Westerdam

Nederlanders die vastzaten op cruiseschip weer thuis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Eindelijk zijn ze weer thuis. Een groep van 39 Nederlanders zat vanwege het nieuwe coronavirus lang vast op een cruiseschip. Wat gebeurde er precies?

Het Nederlandse cruiseschip de Westerdam vertrok begin van de maand vanuit Hong Kong en zou afgelopen weekend aankomen in de Japanse stad Yokohama. Maar die reis verliep anders. De boosdoener? Het nieuwe coronavirus. Het cruiseschip mocht onderweg niet aanmeren in landen als de Filipijnen, Taiwan, Japan en Thailand omdat ze daar bang waren voor verspreiding van het virus. De Westerdam dobberde dagen rond.

Cambodja

In Cambodja was het cruiseschip (met bijna 1500 passagiers) wel welkom. Een week geleden konden de reizigers daar van boord. Er werd gedacht dat niemand besmet was met het coronavirus. Maar toen bleek dat een vrouw van 83 uit Amerika het virus wel had, mocht plotseling niemand meer van boord. De 255 passagiers die op dat moment nog op het cruiseschip zaten, konden nergens heen.

Vliegtuig

De overgebleven reizigers zijn deze week allemaal getest op het virus. Toen bleek dat niemand van hen besmet is, mochten ze van boord. De Nederlanders reisden samen met tientallen andere passagiers van het cruiseschip met een vliegtuig naar Nederland. Daar kwamen ze vrijdagochtend aan.

De tekst gaat verder onder de foto.

Westerdam - ANP

De passagiers van het cruiseschip zijn niet de enige Nederlanders die last hadden van het coronavirus. Begin februari zijn vijftien Nederlanders met een speciale vlucht uit Wuhan vertrokken. Zij waren in de Chinese stad toen het virus uitbrak.

Quarantaine

De Nederlanders waren niet ziek. Om er zeker van te zijn dat ze het virus toch niet bij zich droegen, werden ze extra goed in de gaten gehouden. En belangrijk: ze moesten twee weken in een aparte kamer blijven. In quarantaine! Inmiddels is die periode voorbij en is zeker dat zij niet besmet waren. De Nederlanders mogen weer gaan en staan waar ze willen.

Anderen lazen ook: 3 vragen over het coronavirus uit China.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook