Foto: Unsplash

Nederlanders krijgen prijs voor grappig onderzoek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wetenschappelijke onderzoeken zijn een serieuze zaak, toch? De ontdekkingen die genomineerd zijn voor de internationale Ig-Nobelprijzen maken je vooral aan het lachen. 

De Ig-Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt aan onderzoek dat mensen aan het lachen maakt, maar ook aan het denken zet. Dit jaar vielen ook Nederlandse onderzoekers in de prijzen. De Ig-Nobelprijs voor de natuurkunde ging naar de TU Eindhoven, zij deden onderzoek naar massa's voetgangers.

Voetgangers botsen niet

De wetenschappers concludeerden dat voetgangers in een grote groep bijna nooit op elkaar botsen. Tijdens het lopen bekijken we waar een vrije doorgang is. Komt iemand binnen anderhalve meter afstand, dan wijken we op het laatste moment uit. Voor het onderzoek bekeken ze wel vijf miljoen voetgangers! 

Lachwekkende onderzoeken

Het Nederlandse onderzoek was niet het enige dat een Ig-Nobelprijs won. De prijs voor de vrede ging naar het bewijs dat baardgroei beschermt tegen vuistslagen. De prijs voor de biologie ging naar een  onderzoek naar de verschillen in het snorren en janken van katten. En de prijs voor de chemie over welke (zweet)geuren een graadmeter zijn voor leeftijdsgrenzen van films. 

Anderen lazen ook: Onderzoek naar smakgeluiden wint lachwekkende prijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook