Westerdam

Nederlands cruiseschip niet welkom door coronavirus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het Nederlandse cruiseschip de Westerdam mag niet aanleggen in een haven van Thailand. De regering daar is bang voor het coronavirus. Hoe zit het met de verspreiding van dit nieuwe virus?

Aan boord van het cruiseschip zijn zo'n 1.500 mensen, onder wie ongeveer 90 Nederlanders. De Westerdam mocht in drie andere landen ook niet aanleggen, ook al is niemand aan boord besmet met het coronavirus.

Japan

Voor de kust van Japan ligt nóg een cruiseschip met passagiers die door het virus in de problemen zitten. Daar waren wel mensen besmet. Zij zijn naar ziekenhuizen gebracht. De andere passagiers moeten nu veertien dagen  op hun kamer blijven. Als blijkt dat ze gezond zijn, mogen ze van boord. 

Diamond Princess

Verspreiding

De regeringen van Thailand en Japan willen voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verder verspreid. Inmiddels zijn ruim 43.000 mensen besmet geraakt. 1.108 mensen zijn al overleden. De meesten van hen waren in China. 

In een aantal landen in Europa dook het virus ook op. De meeste patiënten zijn in Duitsland. Daar werd het ontdekt bij veertien mensen. 

Dieren

Sinds vandaag heet het nieuwe virus Covid-19. Het is waarschijnlijk uitgebroken in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vanuit daar kon het zich verspreiden naar andere landen, zoals Japan, Thailand, Australië, Frankijk, Duitsland en de VS. 

Hoe Covid-19 heeft kunnen ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Het wordt in ieder geval overgedragen van dieren naar mensen en van mensen naar mensen. Als je het hebt kan het voelen alsof je verkouden bent. Je kunt longklachten krijgen en koorts. Het virus is vooral gevaarlijk voor kwetsbare patiënten, zoals ouderen en zieken.

Controle

Door de uitbraak van het virus houdt de Chinese regering mensen nóg meer in de gaten. Zo werd een app uitgebracht waarmee je kunt controleren of je in de buurt bent geweest van mensen die Covid-19 hebben. 

Coronavirus

Anderen lazen ook: In de ban van corona: wat is waar en wat niet?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook