Editorial

Nederlandse jongste astronaut ooit weer terug op aarde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Tien minuutjes. Zo kort duurde de ruimtereis van de Nederlander Oliver Daemen (18), miljardair Jeff Bezos en twee andere astronauten. Het viertal landde vanmiddag na een supersnelle ruimtereis weer veilig op aarde.

De raket van Blue Origin vertrok vanmiddag om 15:11 Nederlandse tijd naar de ruimte. Daar bereikte hij om 15:15 een hoogte van maar liefst 106 kilometer. Lang konden de kersverse astronauten daar niet van het uitzicht genieten… zeven minuten later stonden ze weer met beide benen op aarde in de Amerikaanse staat Texas. In totaal is het viertal drie minuutjes gewichtloos geweest.

'Onbeschrijfelijk intens'

De Nederlandse Oliver is nu de allerjongste ruimtevaarder ooit. ‘Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijfelijk intens’, vertelt hij vlak na de landing. ‘De blik op de aarde vanuit de ruimte is onvergetelijk. Ik realiseer me nu beter dan ooit dat we extreem zuinig moeten zijn op de aarde.’

Veiling

Oliver wist het plekje op de bijzondere ruimtereis te bemachtigen via een veiling. Daar had iemand anders eigenlijk gewonnen, maar omdat die toch niet kon, mocht Oliver zijn plek innemen. Aan boord waren ook de broer van Bezos, Mark, en Wally Funk (82), die vanaf vandaag de oudste astronaut ooit is.

Bekijk hier het filmpje van de lancering van de raket:

Anderen lazen ook: Nederlandse Oliver (18) wordt jongste ruimtevaarder ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook