Stelling Bouwien Jansen over goede manieren
Stelling

'Nederlandse kinderen moeten etiquette leren'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Spaghettislierten opslurpen, een keiharde scheet laten of met je vork een stuk snot uit je neus pulken. Je snapt vast wel dat dát niet zo netjes is. Maar hoe stel je jezelf eigenlijk fatsoenlijk voor als je ergens voor het eerst bent? En waar laat je je servet tijdens een diner? Dat hebben veel kinderen nooit geleerd. Hun ouders hebben het te druk voor goede manieren.

Etiquette-workshops
In Duitsland hebben ze daar iets op gevonden: etiquette-workshops voor kinderen. De lessen zijn razend populair. In een paar dagen tijd leer je hoe het hoort. Je servet leg je op schoot (en je snuit er nooit je neus in). Je ellebogen horen niet op tafel. En als je jezelf voorstelt, geef je iemand een hand. Daarbij ga je rechtop staan en kijk je diegene aan (dus niet op je smartphone gluren!).

Belangrijk
Overdreven? Helemaal niet! Goede manieren zijn heel belangrijk. Niet alleen omdat het prettig is voor anderen, maar ook omdat je er zelf iets aan hebt! Stel je voor dat je …
 
A …bij een deftig vriendje gaat logeren
B …smoorverliefd wordt op een chic meisje of keurige jongen
C …een baan krijgt waarbij je je netjes moet gedragen

Dan baal je toch als een stekker dat niemand je ooit geleerd heeft hoe het hoort!  
 

Stelling: Kinderen moeten etiquette leren


Brittt over goede manierenBritt (9): Eens
‘Ik probeer me altijd goed te gedragen en ik vind dat anderen dat ook moeten doen. Vooral drukke kinderen. Die worden daar rustiger van. Ik moet altijd mijn bord leeg eten en ik mag niet met mijn eten gooien. Als ik niet netjes ben, zeggen mijn ouders daar wat van. Dat vind ik wel goed.’

Tycho (10): Eens Tycho over goede manieren
‘Als je thuis geen goede manieren leert, kan dat heel onhandig zijn. Dan ga je bijvoorbeeld bij een vriendje spelen en dan denken ze: ja hállo, dat joch mag hier niet meer komen! Mijn ouders hebben me geleerd om alles netjes te vragen en met twee woorden te spreken. Ik heb dus geen cursus nodig. Maar ik ken wel mensen die ik ernaartoe zou willen sturen!’

Wat vind jij? Geef je mening in de reacties hieronder! 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het bij sommige wel nodig en bij andere weer niet dus het ligt eraan. maar een cursus vindt ik zelf wel een beetje overdreven..

Inderdaad anoniempje! Maar sommige kinderen hebben dat nodig!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps