kleinste man
Infographic

Nederlandse mannen langste van de wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Zijn mensen de afgelopen honderd jaar langer geworden? Dat vroegen Britse wetenschappers zich af. Ze bestudeerden heel veel cijfertjes en hebben nu een antwoord.

Aan het onderzoek deden wel 18,6 miljoen mensen aan mee, uit 187 verschillende landen. De wetenschappers keken per land naar hoe lang mensen gemiddeld waren in 1914 en in 2014. Zo konden ze zien of mensen in honderd jaar tijd zijn gegroeid. Gemiddeld dan. 

De wereld groeit
Nederlandse mannen en vrouwen zijn in honderd jaar tijd behoorlijk gegroeid. De mannen groeiden ongeveer 13,5 centimeter, de vrouwen zijn nu 14 centimeter langer dan hun overgrootouders een eeuw geleden.

Groeien alléén Nederlanders zo hard? Nee hoor: over de hele wereld werden mensen een klein beetje langer. 

Infographic

Superlang of megakort?
Nederlandse mannen bleken de langste van de wereld. Gemiddeld zijn ze 1,82 meter. De kleinste mannen vind je in Timor, een Indonesisch eilandje.

Nederlandse vrouwen zijn niet de langste vrouwen van de wereld. In Letland zijn ze nét een centimeter langer. En kleinste vrouwen wonen in Guatemala, een land in Midden-Amerika. Ze zijn ongeveer 20 centimeter korter dan vrouwen in Nederland.
Infographic

Lange top 5
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen wonen lange mensen. In de top 5 van landen met de langste mannen vind je na Nederland ook België, Estland, Letland en Denemarken: 
infographic

Nog meer onderzoek
Waarom groeiden mensen in het ene land harder dan in het andere land? De onderzoekers denken dat lengte wordt bepaald door de manier waarop mensen leven en wat ze eten. Maar zeker weten doen ze het niet. Daarom willen ze in de toekomst misschien meer onderzoek doen. 'Die informatie zouden we kunnen gebruiken om de gezondheid van mensen te verbeteren', hopen ze.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps