Foto: Pixabay

Nederlandse rivieren liggen vol plastic

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Plastic doppen en wattenstaafjes, maar ook kledinghangers en een kapstok. De organisatie Schone Rivieren deed voor het eerst een onderzoek naar rivierafval en kwam veel verschillende dingen tegen in de Nederlandse rivieren de Maas en de Waal.

Schone Rivieren is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Op meer dan tweehonderd plekken keken zij wat er voor afval in en bij de rivieren lag. Zij vonden bijna 77.000 stukken afval. 

Heel veel plastic

Het meeste afval dat de vrijwilligers vonden was plastic. Ze vonden bijvoorbeeld stukken van flessen, doppen, snoepwikkels en chipszakken dat door mensen in het water is gedumpt. Maar ze vonden ook maandverband, hygiënische doekjes en wattenstaafjes. Dat kan via het riool de rivieren instromen na een flinke regenbui.

Een kapstok en kledinghangers

De vrijwiligers vonden ook ander bijzonder afval, zoals sigarettenpeuken, piepschuim, kledinghangers stofzuigeronderdelen, een kapstok en een paar complete barbecues. Dat is waarschijnlijk voor een deel door bemanning van schepen overboord gegooid.

Anderen lazen ook: Greenpeace maakt plastic monster als protest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps