Foto: ANP

Nederlandse sporters mogen eigen telefoon niet mee naar Spelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Nog even een selfie na de wedstrijd of iets posten op Instagram over een medaille. Nederlandse sporters zullen dat tijdens de Olympische Winterspelen in China niet doen op hun eigen telefoon.

Volgens de Volkskrant mogen Nederlandse sporters straks geen eigen laptop of telefoon meenemen naar de Olympische Spelen in China. Ze doen dat om te voorkomen dat ze worden afgeluisterd of in de gaten gehouden door China.

Schone apparatuur

Het is bekend dat China veel data verzamelt via social media en elektronische apparaten. Om de privacy van de sporters te beschermen heeft de Olympische sportorganisatie NOCNSF daarom besloten om alle sporters 'schone' apparatuur mee te geven. Zo staan er geen persoonlijke gegevens van de sporters zelf op.

Verzamelen

Erik Ploegmakers, directeur van beveiligingsbedrijf Zerocopter, vertelt aan de Volkskrant dat hij de stap heel verstandig vindt. Volgens hem kan China makkelijk van alles over je verzamelen. 'Oude berichten, trainingsschema's, medische gegevens, contacten, foto's', ze zijn volgens Ploegmakers allemaal in te zien.

Social media

In China kun je normaal niet alles bekijken op het internet. Je kunt veel social media apps en websites er normaal niet bezoeken. Tijdens de Olympische Spelen wordt dat voor de sporters even uitgezet zodat ze bijvoorbeeld WhatsApp kunnen gebruiken. Maar dat doen ze dan wel op een nieuwe lege telefoon.

Anderen lazen ook: Gouden medaille-regen voor Nederlanders op EK Schaatsen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook