nepvuurwapen foto ANP

Nepwapen als speelgoed: wat mag wel en niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema is niet blij. Haar zoon (15) is vorige maand aangehouden en dat is in het nieuws gekomen. Hij was stiekem een verlaten woonboot ingegaan en had een nepwapen bij zich. Daarmee heeft hij de wet overtreden. Hoe zit dat eigenlijk met die nepwapens in Nederland?

Strafbaar

Speel jij wel eens met een neppistool? Dan ben je niet de enige. De politie merkte vorig jaar al dat minderjarigen steeds vaker nepwapens hebben. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat (dat kan je herkennen aan het CE-keurmerk) mag je een nepvuurwapen wel thuis hebben. Maar: het is verboden om er op straat eentje bij je te hebben. Toch gebeurt het vaak dat de politie het meemaakt. Daar zijn ze niet blij mee. Daarom startte vorig jaar nog de landelijke campagne 'Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’

Schrikken

Nepwapens lijken vaak op twee druppels water op echte wapens. En dat kan heel gevaarlijke situaties opleveren. Want als een agent niet zeker weet of iemand een echt of nep wapen heeft, kan het betekenen dat hij zelf zijn dienstwapen moet gebruiken om zichzelf te verdedigen. Kinderen en hun ouders zijn zich daar vaak niet van bewust, schrijft de politie op zijn website. Daarnaast beseffen veel mensen (en kinderen) niet wat voor effect het op anderen heeft als ze ermee de straat opgaan. Mensen kunnen daar heel erg van schrikken.

Anderen lazen ook: Jongetje belt politie: 'Pak mijn vader op'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.