Spelende kinderen

'Niet alle kinderen in Nederland zijn gelukkig'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Met de meeste Nederlandse kinderen gaat het goed. Ze zijn gelukkig en tevreden met hun leven. Toch maakt de Kinderombudsvrouw zich zorgen. Tijdens gesprekken die ze met kinderen voerde, hoorde ze ook veel verdrietige verhalen. Vandaag, op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, vertelt ze daarover.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer reisde begin oktober met de Kinderrechtentour door Nederland. Ze sprak met zo'n tachtig kinderen en jongeren. Ze vroeg hen bijvoorbeeld: Wat gaat er goed in je leven, wat zijn je zorgen en wat zou er moeten veranderen?

Toekomst

Ook vulden ruim 1.700 kinderen en jongeren een vragenlijst in over hun leven. De antwoorden en verhalen kwamen terecht in het rapport Als je het ons vraagt - Kinderrechtentour 2018.

Er staat in dat het met de meeste kinderen tussen de 8 en 12 jaar goed gaat. Met 10% van de kinderen gaat het niet goed. Ze hebben problemen, bijvoorbeeld omdat hun ouders weinig geld hebben of omdat ze niet thuis kunnen wonen. Ze voelen zich onzeker en maken zich zorgen over hun toekomst. Ook missen ze aandacht en volwassenen die echt naar ze luisteren.

Om hulp vragen vinden kinderen met problemen vaak lastig. Ze zijn dan bang om op te vallen of ze schamen zich.

Vertrouwen

Over deze groep maakt de Kinderombudsvrouw zich vooral zorgen. Ze vraagt daarom iedereen die met kinderen te maken heeft, ervoor te zorgen dat kinderen de drie dingen krijgen die ze het belangrijkste vinden: veiligheid en liefde thuis, een fijne school, goede zorg en betrouwbare volwassenen die luisteren en zien wie je bent. 

'We moeten zorgen dat deze kinderen weer vertrouwen in de toekomst krijgen,' zegt de Kinderombudsvrouw.

Anderen lazen ook: Mijn droom? 'Voetballen bij FC Barcelona'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook