Foto: Getty

Nieuw beeld ontdekt op Paaseiland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Paaseiland staat bekend om zijn reusachtige stenen beelden, die al eeuwenlang over het eiland waken. Nu is er een nieuw exemplaar ontdekt.

Het beeld werd gevonden in de krater van de vulkaan op het eiland. Een team Chileense onderzoekers deed afgelopen maand onderzoek naar de krater en ontdekte toen het beeld in een lagune in de krater. Dat is normaal gesproken een ondiep stuk water, maar deze lagune is de laatste jaren steeds droger komen te liggen.

Klein 

Het ontdekte beeld is 1,60 meter hoog. Da's een stuk kleiner dan zijn collega-beelden, die enorm en superzwaar zijn. De hoogste is 21 meter hoog en weegt 155.000 kilo. Ze zijn gemaakt uit tufsteen. Dat is een zacht vulkanisch gesteente. 

Met hun rug naar de zee

Paaseiland is ongeveer zo groot als Texel. Het ligt midden in de Stille Oceaan, duizenden kilometers van de Chileense kust. Het vulkanische eiland staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De beroemde beelden worden ook wel maoi genoemd. Ze zijn tussen de twaalfde en vijftiende eeuw gemaakt door de Rapa Nui. Dat waren de voorvaderen van de eilandbewoners van nu. Er staan er bijna duizend op het eiland. Allemaal met hun rug naar de zee. 

Raadsels

Rond de reuzenhoofden zweeft nog een hoop mysterie. Wetenschappers weten nog niet alles over de beelden. Bijvoorbeeld: hoe hebben de makers die gigantische beelden op hun plek gekregen? Op de vraag waarom ze eigenlijk zijn neergezet, kwam twee jaar geleden een antwoord. Volgens onderzoekers geloofden de oude bewoners dat de beelden hun land vruchtbaarder maakten.

Anderen lazen ook: Mysterieuze beelden Paaseiland in brand

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook