onontdekte dieren gespot

Nieuw: een 'spiegeleitje' ontdekt in de Noordzee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De een heeft oranje uitsteeksels, de ander groene en de derde heeft de kleuren van een spiegeleitje. Vorige week werden ze voor het eerst gespot in de Noordzee: drie soorten zee-naaktslakken.

Onderwaterwereld

Blauw helder water, groene onderwaterbossen en felgekleurde dieren. Dit klinkt als de zee bij een exotisch eiland, maar we hebben het over de onderwaterwereld in onze eigen Noordzee. Sinds vorige week kennen we drie nieuwe zee-naaktslakken die daar leven op 350 kilometer van Nederland: De Groene Knotsslak (Tenellina Viridis), de Oranje Bartel-Waaierslak (Flabellina verrucosa) en het Spiegeleitje (Diaphorodoris luteocincta). Het gebied waar deze dieren leven heet de Doggersbank.

SlakkenDe drie zee-naaktslakken (Foto: Martijn Spierenburg)

Gekleurd
De beestjes zijn hier nog nooit gezien. ‘Dit zijn geen slijmerige slakken zoals wij die kennen, maar mooie kleurrijke’, zegt bioloog Floor Driessen van Stichting Duik de Noordzee Schoon. De kleuren zijn ook nog eens heel handig. Daardoor denken andere vissen dat de slakken giftig zijn.

Ver weg

De slakjes zijn maar twee centimeter groot en dus moeilijk te vinden. ‘We waren tien dagen met veel duikers en biologen op zee. Ik heb echt met m’n neus over de bodem gezwommen om nieuwe dieren op te sporen. We komen er namelijk niet zo vaak, want het is 32 uur varen.’ Het team was er trouwens niet alleen om nieuwe dieren op te sporen: We hebben de zee ook opgeruimd. Er liggen veel visnetten onder water, waar dieren in kunnen stikken. We hebben zesduizend kilo net weggehaald.'

Bijzondere beesten

De duikers zagen nog meer bijzondere beesten. ‘Een oranje octopus, een zeeduivel en een zeewolf! Volgend jaar gaan we hopelijk weer, want er bestaan nog zoveel meer dieren dan dat wij weten.’

In de video hieronder kun je zien hoe mooi dit gebied in de Noordzee is.

Video: Onderwaterbeelden.nl

De onderzoekers zagen ook nog andere mooie, zeldzame beesten.

oranje octopusEen oranje octopus in de Noordzee. (Foto: Udo van Dongen.)

dieren in nettenSommige dieren kwamen vas te zitten in een van de vele visnetten in het gebied. De duikers hebben zesduizend kilo net weggesneden. (Foto: Cor Kuyvenhoven)

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat ontzettend goed dat ze die netten weggehaald hebben! en wat een prachtige dieren! wow! dat had je niet verwacht van zo'n
(van buitenaf) grijs uitziende zee, he? Duimomhoog Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.