Anjo de Haan |

Nieuwe aardbeving in Groningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Gerommel, trillingen en een harde knal. Gisteren ontstond een grote aardbeving in het Groningse dorp Uithuizen. Hoeveel schade er is, is nog niet bekend. Maar het is niet de eerste aardbeving van dit jaar. 

De beving had een kracht van 1,9 (op een schaal van 10). Het was niet de zwaarste beving ooit gemeten in Groningen. Die was in 2012 met een kracht van 3,6.

Veel meldingen

De aardbeving werd niet alleen in Uithuizen gevoeld, maar ook in veel dorpen rondom het gebied. RTV Noord kreeg 20 meldingen van mensen die de beving voelden. Sommigen zagen hun huizen schudden, anderen zagen scheuren ontstaan in hun muren, of hoorden een harde knal.

Aardbevingsbestig-plan 

Hoeveel schade er door de aardbeving is ontstaan, is niet bekend. Maar Groningers zijn er niet blij mee. Hun huizen gaan erdoor kapot. De overheid heeft een plan om alle huizen in het gebied aardbevingsbestendig te maken. Maar dat duurt nog jaren.  

Niet de eerste

Het was niet de eerste aardbeving van het jaar. Afgelopen mei vond bij het Groningse dorp Lageland ook al een aardbeving plaats met bijna dezelfde kracht. De aardbevingen ontstaan doordat Nederland jarenlang in Groningen veel gas onder de grond boorde. Daardoor is de grond gaan zakken en kan de bodem gaan trillen. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt om komende jaren flink minder naar gas te boren, maar de bevingen zijn dus nog niet voorbij.

Anderen lazen ook: Tweede Kamer verhoort mensen over gaswinning.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook