Videostill UC San Diego Jacobs School of Engineering

Nieuwe gadget wekt energie op met zweet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Aargh, superonhandig! Wil je net een leuke foto maken, is je smartphone leeg. Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, kun je over een tijdje zo je telefoon weer opladen. Met je eigen zweet!

Onderzoekers aan een universiteit in de Amerikaanse stad San Diego hebben strips ontwikkeld die zweet kunnen omzetten in energie. Het zijn een soort pleisters die je op je vingertoppen kunt plakken.

Chemische reactie

De vinger-strips zijn net als een spons absorberend: ze nemen makkelijk vloeistof op. In de strips zitten elektroden met enzymen. Wanneer die stofjes in aanraking komen met zweet, ontstaat er een chemische reactie. Die reactie levert energie op die kan worden opgeslagen in een klein apparaatje. Met dat apparaatje kunnen batterijen worden opgeladen. 

Eerste tests

Tijdens een van de eerste tests droeg een proefpersoon tien uur lang een strip op zijn vinger terwijl hij sliep. Daarna was er al genoeg energie opgewekt om een elektronisch horloge op te laden. De wetenschappers denken dat er wel tien keer zoveel energie kan worden opgewekt als de strips op elke vinger worden gedragen.

Smartphone opladen?

De techniek is nu nog niet sterk genoeg om grotere apparaten zoals een smartphone mee op te laden. Maar de onderzoekers hopen dat dat uiteindelijk wel zal kunnen. Het duurt waarschijnlijk nog een paar jaar voordat de strips echt te koop zijn. Voorlopig moet je telefoon dus gewoon nog even aan de lader.

Anderen lazen ook: Een tijger in je eigen huiskamer dankzij Google.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook