Kinderarbeid India

Nieuwe kinderwet in India: goed of slecht?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
kidsweek redactie
Lian
Kool

Een klusje doen voor je ouders vind je vast geen probleem. Maar echt aan het werk, dat zijn kinderen hier niet gewend. In India is dat een ander verhaal. Daar werken meer dan vijf miljoen kinderen en jongeren. Nu komt daar een beetje verandering in.

De Indiase regering heeft dinsdag een nieuwe kinderwet goedgekeurd. Daarin staat dat kinderen onder dan veertien niet mogen werken.

Top, zou je denken. Maar de wet maakt meteen een uitzondering. Kinderen mogen wél werken voor hun ouders, na schooltijd en in de vakantie. Want familiebedrijven zijn in India vaak belangrijk. De regering vindt dat kinderen hun ouders dus best een handje mogen helpen. Kinderarbeid India
Iedereen is familie
Mensenrechtenorganisaties zijn niet zo blij met de nieuwe kinderwet. Zij zijn bang dat hierdoor juist meer kinderen moeten werken.

Ook denken ze dat het moeilijk te controleren is of een kind voor zijn familie werkt. In India is bijna iedereen wel een oom of tante. Gevaarlijke beroepen, zoals mijnwerker, zijn gelukkig wel nog steeds verboden voor kinderen.

Gemiste kans
Dertig jaar geleden is de kinderwet voor het laatst aangepast. Veel mensen hoopten dat India nu kinderarbeid helemaal zou verbieden. Maar helaas. Ondanks de nieuwe wet kunnen volwassenen kinderen dus nog steeds aan het werk zetten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook