nieuwe maatregelen kabinet

Nieuwe regels in de strijd tegen corona

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Anderhalve meter afstand houden en zo min mogelijk naar buiten. Dat zijn de regels in de strijd tegen het corona-virus. Omdat niet iedereen zich daaraan houdt gelden er nu nieuwe regels. Die werden maandagavond tijdens een extra persconferentie bekend gemaakt.

'Sinds een week geldt de afspraak om contacten te beperken en afstand te houden. Alleen houdt niet iedereen zich hier aan', sprak premier Rutte. 'Denk niet het zal wel loslopen. Stel dat je besmet raakt, dan kun je nog steeds andere mensen aansteken. Houd je aan regels voor oudere mensen met een zwakkere gezondheid.'

Flinke boetes

Hierna vertelde minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen zijn verboden tot 1 juni. Ook de ondergrens van honderd personen verdwijnt. Het kabinet wil zo zorgen dat het virus nog minder verspreid wordt.

Houd je je niet aan de nieuwe regels? Dan kun je flinke boetes verwachten. Personen kunnen boetes tot vierhonderd euro krijgen. Boetes voor bedrijven kunnen oplopen tot wel vierduizend euro.

Optreden wanneer nodig

Doordat het afgelopen weekend op meerdere plekken drukker was dan normaal werden wegen naar of parkeerplaatsen bij stranden afgesloten. Dankzij nieuwe regels mogen burgemeesters nu zelf ingrijpen wanneer dat nodig is. Ze mogen bijvoorbeeld makkelijker winkels, parken of stranden afsluiten als er te veel mensen dicht op elkaar zitten.

Deurbeleid

Ook winkels moeten strengere regels aanhouden. Er mogen niet te veel mensen tegelijk binnen zijn en dat moet aan de deur al duidelijk zijn. Houden winkeliers zich niet aan die regel dan mogen burgemeester ook hen een boete geven. Die kan oplopen tot drie- of vierduizend euro. Ook kan er besloten worden om een winkel tijdelijk te sluiten.

Buitenspelen

Kinderen mogen van het kabinet nog met elkaar buitenspelen. Volwassenen moeten zo min mogelijk naar buiten gaan. Ook voor mensen thuis gelden er scherpere regels. Het kabinet wil dat er maar maximaal drie mensen op bezoek mogen komen. En ook dan moet er 1,5 meter afstand worden gehouden.

Meer lezen over het corona-virus? Hier lees je al onze artikelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

eens want de kinderen vind ik dat ze wel mogen buiten spelen maar als de vader of moeder geen corona hebben want anders heeft dat kind miss ook corona en dan kan zij/hij iemand aan steken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps