Foto: Robin Utrecht
Uitgelegd

Nieuwe regels en opvanglocaties voor asielzoekers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De afgelopen weken sliepen veel mensen buiten bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Om dat in de toekomst te voorkomen komen er nieuwe opvanglocaties en nieuwe regels.

Als je niet veilig bent in je eigen land, kun je naar een ander land vluchten. Als je aankomt in Nederland is de eerste stap dat je je aanmeldt in Ter Apel. Nederland gaat daarna onderzoeken of je echt niet in je eigen land kunt blijven.

Buiten slapen

Maar de laatste tijd ging het daar flink mis. Want het aanmeldcentrum in Ter Apel is al maanden overvol. Daardoor sliepen er dit jaar al vaker mensen buiten, voor de deur. Daar waren geen douches en de toiletten waren vies. Doordat het er niet hygiënisch is, hebben meerdere mensen huidziektes gekregen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANP

Hulp

De organisatie Artsen zonder Grenzen schoot daarom afgelopen week te hulp. Zij kunnen onder andere zieke mensen verzorgen en met mensen praten die het moeilijk hebben. Normaal helpt de organisatie bij rampen in het buitenland. Het is nu voor het eerst dat ze dat in Nederland deed.

Extra opvang

Om er voor te zorgen dat er geen mensen meer buiten hoeven te slapen, is er hard gezocht naar extra opvanglocaties. Met bussen werden mensen onder andere naar Vlissingen, Doetinchem en Utrecht gebracht.

Binnenkort opent een grote nieuwe noodopvang. Bij een kazerne in Zoutkamp kunnen binnenkort 500 tot 700 mensen worden opgevangen. Maar de locatie is maar tijdelijk en zal waarschijnlijk een half jaar worden gebruikt.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANP

Kinderen

Kinderen en jongeren die alleen zijn gevlucht, blijven wel in Ter Apel. Daar verblijven nu 350 kinderen, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 55 kinderen die alleen zijn. Een aantal van hen slaapt in een ruimte zonder bedden, douche of begeleiding.

Normaal gaan zij naar opvangplekken speciaal voor jongeren, maar die plekken zitten vol. Het COA, de organisatie die helpt bij de opvang van asielzoekers, vindt dat de situatie voor de kinderen echt moet verbeteren. Zij vinden dat de kinderen veel beter moeten worden begeleid en opgevangen.

Nieuwe afspraken

De regering heeft nieuwe afspraken gemaakt over de opvang van asielzoekers. Er moeten honderden extra noodopvang-locaties komen en woningen worden gebouwd voor 20.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning. De regering wil er ook voor zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Het wordt daarom moeilijker voor familie van asielzoekers om ook naar Nederland te komen.

Anderen lazen ook: Hulp voor asielzoekers die buiten slapen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook