ANP

Nieuwe regels voor het Kinderpardon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Na uren vergaderen zijn de leiders van de regeringspartijen het met elkaar eens: de regels voor het Kinderpardon gaan veranderen.

Het Kinderpardon is een regel die ervoor zorgt dat asielzoekerskinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, hier mogen blijven. Al jaren is er kritiek op de regel omdat-ie te streng zou zijn. Jarenlang kwamen er maar een paar kinderen voor in aanmerking.

Regeringspartijen D66 en CDA lieten vorige week weten dat ze het Kinderpardon wilden versoepelen. Ook de ChristenUnie was daar voor. In de regering was alleen VVD tegen een verandering, maar nu hebben de leiders van de regeringspartijen toch een deal gesloten.

Wat gaat veranderen?

Er is afgesproken dat het Kinderpardon minder streng wordt, zodat meer kinderen een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Waarschijnlijk mogen nu in totaal 1300 kinderen en ouders in Nederland blijven. Ook is het de bedoeling dat het Kinderpardon daarna wordt afgeschaft. De veranderingen zijn dus alleen voor de asielzoekers die nu in Nederland zijn. Ook daar is over nagedacht: er wordt voortaan sneller besloten of asielzoekerskinderen in Nederland mogen blijven, zodat ze niet jarenlang in onzekerheid zitten.

De deal is ook goed nieuws voor Seyran en zijn familie. Zij zitten al maanden vast in een kerk, omdat ze uitgezet dreigden te worden. De familie maakt gebruik van het kerkasiel. Volgens deze oude regel mogen mensen tijdens een kerkdienst niet worden opgepakt. Dat stopt vandaag omdat het gevaar nu is geweken.

Anderen lazen ook: 'Het probleem is nog niet opgelost' en Seyran (15) zit 'opgesloten' in een kerk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook