Zo moet de dino er ongeveer hebben uitgezien. Deze namaak staat in Buenos Aires.  Foto AFP

Nieuwe vondst: Argentijnse stekeldino

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Soms denk je: nu hebben ze alles van vroeger toch wel ontdekt? Maar nee hoor. Maandag werd weer een nieuwe vondst bekendgemaakt: deze stekelachtige plantenetende langnekdino. Hij leefde honderdveertig miljoen jaar geleden in Argentinië.

Een stukje schedel… Wat nekwervels… De botresten van deze dinosaurus werden al in 2013 gevonden. Ze lagen in het woeste Argentijnse berggebied Patagonië. Daar hebben deze dieren dus miljoenen jaren geleden rondgestampt. Onderzoekers hebben de botten goed bestudeerd. Deze week lieten ze weten dat ze van een onbekende soort zijn die ze nu de Bajadasaurus pronuspinax noemen.  
 
Hanenkam
De langnekdino van ongeveer tien meter liep op vier poten en zijn nek zat vol scherpe stekels die wel een halve meter de lucht in staken. Als een soort hanenkam! ‘We denken dat ze daar hun vijanden mee konden afschrikken’, schrijven de wetenschappers in hun onderzoeksverslag. Verder valt het op dat de ogen van de Bajadasaurus boven op z’n brede kop zaten. Zo kon-ie goed dicht bij de grond plantjes grazen en tegelijk alles in de gaten houden. Handig hoor!

Anderen lazen ook: Dit was de grootste dinosaurus ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps