ANP

Nieuwe wet: automatisch orgaandonor

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Dankzij een nieuwe donorwet is iedereen boven de achttien vanaf vandaag automatisch orgaandonor. De Tweede Kamer hoopt met de wet mensenlevens te redden. 

Voorheen moesten mensen zelf een brief sturen om orgaandonor te worden, maar dat hoeft nu niet meer. Alleen als je géén donor wilt worden, moet je dat aangeven. Het is niet verplicht om orgaandonor te worden. In totaal zijn er ruim 7,3 mensen ingeschreven in het donorregister. 

Brief

Vanaf vandaag krijgt iedereen die nog niet in het donorregister staat een brief. Hierin wordt diegene gevraagd of-ie donor wil worden. Na zes weken krijgen mensen die niet hebben gereageerd een herinnering. Mensen die ook daar niet op reageren worden automatisch in het donorregister opgenomen.

Donor

Als je orgaandonor bent vind je het goed dat je organen worden hergebruikt na je overlijden. Mensen die erg ziek zijn kunnen op deze manier een gezond orgaan krijgen. Dat is een ingewikkeld proces, maar in sommige gevallen kunnen op deze manier levens gered worden. En hoe meer mensen orgaandonor zijn, hoe groter die kans is!

Kun je als kind ook orgaandonor worden?

Als je jonger bent dan twaalf beslissen je ouders of je donor bent. Vanaf je twaalfde jaar mag je zelf kiezen of je je organen wilt donoren na je dood. 

Weet jij al of je dit zou willen?

Anderen lazen ook: Emma (15) kreeg een donorhart

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook