magneetvissen schat Noa

Noa (12) vist oud kluisje met gestolen juwelen uit gracht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De 12-jarige Noa vond vorige week iets heel bijzonders. Hij viste een verroeste kluis uit 1973 op. Daarin zaten oude, gestolen juwelen. De schat bleek het erfstuk van een 63-jarige vrouw te zijn. 'Ik vond het geweldig om ze te vinden, maar nog mooier om weer terug te geven', vertelt Noa.

Een paar dagen voor Koningsdag viste Noa uit Julianadorp de kluis uit de Westgracht in Den Helder. Hij was aan het magneetvissen. 'Dan gooi je een magneet aan een touw in het water, in hoop dat er iets moois aan hangt', legt Noa uit. Missie geslaagd: hij vond een echte schat. 'De kluis zat in een plastic zak die was verzwaard met stenen', vertelt Noa. 'Dus ik wist gelijk dat het gestolen was. Toen ben ik gaan kijken wat erin zat. Dat bleken trouwringen en andere oude spullen te zijn. Ik vond het helemaal geweldig.' Er zaten ook een broche, een hangertje, een spaarbankboekje en een portemonnee in de kluis.

Speurtocht

Samen met zijn moeder startte Noa een speurtocht naar de eigenaar. In de juwelen was een naam en datum gegraveerd. En ook op de documenten stonden gegevens. Ze kwamen uit bij de 63-jarige Selma van der Wal, de dochter van de eigenaar van de juwelen. Zij was zeventien toen er bij haar thuis werd ingebroken. De inbreker nam het kistje mee. Waarom hij deze juwelen in de gracht gooide is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt het doordat de inbreker ze niet kon verkopen, doordat er een naam in gegraveerd was.

Traantje

Noa ging de dierbare spullen samen met zijn moeder brengen naar de vrouw. 'Dat vond ik nog leuker dan het opvissen van de kluis zelf. Ze was zo blij en liet ook een traantje. En ik heb er ook nog wat voor gekregen.' Wat dat was? ' Vijftig euro.'

Op deze foto zie je de spullen die Noa vond.

Noa magneetvissen schat

Anderen lazen ook: Potvis-braaksel is zeer zeldzame schat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat een geluk voor Noa en ook voor de eigenaar. Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog

Cool en goed dat die het weer aan de eigenaar gaf Duimomhoog Blij

Cool en goed dat die het weer aan de eigenaar gaf Duimomhoog Blij

Wow wel bijzonder dat hij dat zomaar vind Duimomhoog

Wow! Ik zie het wel vaker dat magneetvissen. Maar dat je dan ook zoiets bijzonders vind en dat dan ook terugbrengt is helemaal bijzonder. Blij Juichen Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps