Hittegolf Australië

Noodtoestand in Australië door hitte en bosbranden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het was nog nooit zó warm in Australië. Dinsdag liep de gemiddelde temperatuur op tot een record van 40,9 graden celcius, maar vandaag was het met 41,9 graden nóg warmer. De extreme hitte zorgt voor grote problemen.

In Australië heerst dit jaar een extreme hittegolf. In de zuidelijke plaats Eucla was het plaatselijk zelfs 49,8 graden: een recordtemperatuur voor de maand december.

Bovenop de hitte komen ook nog eens de tientallen bosbranden in het zuidoosten van het land.

Noodtoestand

In New South Wales, een deelstaat waar de grote stad Sydney ligt, woeden zo'n honderd natuurbranden.Miljoenen inwoners van Sydney hebben veel last van de deken van giftige rook die over de stad ligt. De regering riep daar de noodtoestand uit.

Blussen

Voor brandweerlieden en reddingswerkers is het werken in de extreme hitte erg zwaar. Het blussen van de branden is een bijna onmogelijke klus, ook omdat het de komende dagen waarschijnlijk flink gaat waaien. De branden kunnen zich daardoor snel verder verspreiden.

Ondertussen proberen criminelen een slaatje te slaan uit de noodtoestand. De politie is op zoek naar dieven die 300.000 liter hebben gestolen uit twee tanks in Evans Plains, een plaats ten westen van Sydney.

Anderen lazen ook: Oost-Australië staat meer in brand dan ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook