Kim raket

Noord-Korea vuurt weer raketten af

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Er is weer iets de lucht in geschoten vanaf Noord-Korea. Tenminste, dat zeggen hoge piefen van het Zuid-Koreaanse leger. Waarschijnlijk waren het twee korte-afstands-raketten.

De projectielen (voorwerpen die door een kracht worden afgeschoten of weggeslingerd) werden afgevuurd vanuit het noordwesten van het land. De twee vliegende dingen vlogen honderden kilometers richting het oosten. Waar ze terecht kwamen is niet bekend. Afgelopen zaterdag vuurde Noord-Korea ook al meerdere korte-afstands-raketten af. Die waren volgens het land bedoeld als een gewone militaire oefening. Op de foto bovenaan dit artikel zie je dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de oefening bekijkt.

Topoverleg

Het was de eerste keer sinds november 2017 dat Noord-Korea zulke raketten heeft afgevuurd. In mei 2018 had Kim nog een topoverleg met de Amerikaanse president Trump. Zij ondertekenden toen een document waarin staat dat Noord-Korea zal stoppen met kernwapens. Het was wereldnieuws. De twee landen lagen al zestig jaar met elkaar overhoop. Of Kim echt zijn wapens zou opgeven, moest nog wel blijken.

Druk

De twee landen hielden in februari een tweede top over het afzweren van kernwapens door Noord-Korea. Maar die gesprekken mislukten, omdat Kim in de ogen van Trump niet genoeg deed om met zijn kernwapens te stoppen. Het zou kunnen dat Kim Amerika nu onder druk wil zetten om de eisen die hij zelf heeft voor elkaar te krijgen. 

Handel

Amerika voert al lange tijd geen handel meer met Noord-Korea. En dat wil Kim anders, want veel mensen in zijn land zijn arm. En door die handels-stop loopt het land veel geld mis.

Officieel heeft Noord-Korea geen overtreding begaan. Deskundigen zien de actie van Kim meer als een waarschuwing dat 'zijn land' zich weer vijandig op zal gaan stellen als Amerika geen water bij de wijn doet. Het Witte Huis houdt de situatie goed in de gaten, heeft een woordvoerder van Trump gezegd.

Anderen lazen ook: Trump en Kim praten over vrede.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dan Moeten ze afsprslen makem!! Ik vinf het wel heimig!! Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.