Noord- en Zuid-Korea

Noord-Korea zet klok gelijk met Zuid-Korea

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Momenteel hebben de landen een tijdsverschil van 30 minuten. Op 5 mei zet Noord-Korea de klok een half uurtje terug, dan loopt de klok in beide landen weer gelijk. Maar hoe is dit tijdsverschil ontstaan?

Noord-Korea veranderde in 2015 van tijdszone om te vieren dat het land zeventig jaar daarvoor was bevrijd van de Japanse bezetter. Japan en Zuid-Korea liggen in dezelfde tijdszone. Daar wilde Noord-Korea niet meer bij horen.

Oorlog

Dat kwam door de strijd tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Toen Korea nog één land was werd het in 1910 door Japan veroverd. Jarenlang leefden de Koreanen onder het bewind van Japanners. Dat veranderde toen Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 verslagen werd door Amerika en de Sovjet-Unie. De Amerikanen en de Russen spraken af dat Korea weer zelfstandig zou worden. Dat liep alleen anders.

Scheiding

In het zuiden wilden de Amerikanen andere dingen dan de Russen in het noorden. Daarom werd het land in 1948 in tweeën gedeeld: het zuiden kreeg de naam Republiek Korea. Het noorden heette vanaf toen de Democratische Volksrepubliek Korea.

Eerste ontmoeting

Vorige week ging de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un naar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een Noord-Koreaanse leider over de grens stapte. Kim Jong-un vond het maar niks om tijdens deze ontmoeting klokken met twee verschillende tijden te zien. Daarom zet Noord-Korea de klok op 5 mei weer gelijk met die van Zuid-Korea.

Anderen lazen ook: Week vol ruzie tussen Noord-Korea en de VS.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

als Noord korea zo door gaat zullen de kernraketen en atoom bommen ook weg gaan

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps