Foto: Paula Romein | Stichting De Noordzee

Noordzeekust opgepoetst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Wie deze week naar het strand gaat, weet niet wat-ie ziet. De hele Noordzeekust blinkt je tegemoet! Dit dankzij het opruimteam van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Zij gingen tekeer van 1 tot en met 15 augustus. 

Aan de grote schoonmaak deden 1.567 vrijwilligers mee. Met elkaar raapten ze wel 4408 kilo afval op, waaronder 86.954 sigarettenpeuken! Want ja, die werden stuk voor stuk geteld. Het waren er bijna 30.000 meer dan vorig jaar.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Eelkje Colmjon | Stichting De Noordzee

Peukenprobleem

Peuken zijn een groot probleem, zegt Stichting De Noordzee. Eén peuk bestaat voor 95% uit plastic, en zit vol giftige stoffen. Je kunt met zo’n klein peukje wel duizend liter water vervuilen. Ze zijn dus superslecht voor het milieu en voor dieren.

Peuken in Zandvoort

Vooral op het strand in Zandvoort lagen veel peuken. Er werden op één dag wel 33.121 gevonden! Dat gesmijt met peuken moet stoppen, vindt Stichting De Noordzee. Gemeentes moeten in actie komen, door bijvoorbeeld rookvrije zones op het strand te maken. Die zijn er al in Renesse en binnenkort ook in Noordwijk. 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Stichting De Noordzee

Bijzonder pak appelsap

Tussen al dat afval zaten trouwens ook bijzondere dingen. Deze appelsap-verpakking uit 1983 bijvoorbeeld. Die werd gevonden op Schiermonnikoog. 

Anderen lazen ook: Uitgelegd: wat zijn microplastics?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook