Foto: Susan Leurs

Nora (12): 'Pesten kan bij iedereen gebeuren'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Met een speciale tentoonstelling in Maastricht wil Susan Leurs laten zien hoe vreselijk pesten is. Zij fotografeerde honderd mensen die gepest zijn of hebben gepest. Nora (12) is een van de modellen.

Nora (12, op de foto boven) werd in groep 6 en 7 gepest door twee klasgenoten. 'Ze pakten mijn vriendinnen af, duwden me in de kleedkamer en maakten mijn ondergoed nat. Eén keer wilde ik weglopen en toen pakten ze me heel hard beet. Daardoor had ik een blauwe arm.' Pas toen haar moeder een berichtje op Facebook plaatse, werd het minder. 'Het meisje dat me het meeste pestte kwam toen bij ons thuis. Ze had niet door hoe erg het voor mij was. Dat was fijn, maar het komt nooit meer goed tussen ons.'

Beste vriendin

Nora kon er goed over praten met haar moeder. Zij werd vroeger zelf ook gepest en begrijpt wat Nora meemaakt. 'Haar foto hangt ook in de tentoonstelling. Ze werd gepest omdat ze rood haar, krullen en sproeten heeft. Ik vind dat juist heel erg mooi. Doordat zij me begreep konden we er goed over praten. Eigenlijk was ze mijn beste vriendin.' (De tekst gaat verder na de foto).

Foto: Susan LeursRenate, de moeder van Nora

Niks raars

Hoewel het pesten nu voorbij is, heeft het nog steeds impact op het leven van Nora: 'Ik vind het lastig om mensen te vertrouwen omdat ik bang ben dat ze me in de steek laten.' Met haar foto wil ze dat laten zien. 'Ik wil dat mensen zien dat er niks raars aan mij is en dat ik toch ben gepest. Het kan bij iedereen gebeuren.'

De tentoonstelling Pesten is tot en met 24 februari te zien in Centre Céramique in Maastricht. 

Anderen lazen ook: Slimme tips tegen pesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook