Foto: Ernie Buts

Nora, Bas en Salmon testen de zee uit voor zwemmers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is weer prachtig strandweer deze week. Kun jij ook niet wachten om de zee in te rennen? Pas dan op voor de stroming! Daarvoor waarschuwt de reddingsbrigade. Bas (13), Nora (14) en Salmon (14) doen de jeugdopleiding tot strandwacht en vertellen hoe die stroming werkt.

Het is nog rustig op het strand van Katwijk aan Zee. En dat is maar goed ook, want de zee moet nog worden getest op heftige stromingen in muien. Dat zijn diepere geulen water tussen twee zandbanken, die onder het water liggen. Als je erin belandt, word je richting open zee gesleurd. ‘Veel mensen proberen er tegenin te zwemmen, maar je kunt je het beste laten meevoeren. De stroming gaat wel met vijftien kilometer per uur. Professionele zwemmers kunnen daar ook niet tegenin komen’, zegt Salmon.

Opzij zwemmen

Salmon heeft ook meteen een tip: ‘Als je voelt dat de stroming minder wordt, kun je weer opzij zwemmen richting de golven.’ Door de muien kunnen mensen in de problemen komen. Reddingsbrigades uit het hele land moesten vorige week meer dan driehonderd keer in actie komen. Veel van de mensen die geholpen moesten worden werder verrast door de sterke stroming in zo'n mui. Hier lees je uitgebreider hoe zo'n mui precies werkt. De tekst gaat verder na de foto.

De reddingsbrigade aan het werkStrandwachters houden strandgangers in de gaten. Foto: Ernie Buts

Pleisters, kwallen en muien 

Bas, Nora en Salmon zitten alle drie vanaf hun zesde bij de reddingsbrigade. Ze trainen vooral in het zwembad, maar vanaf hun twaalfde mogen ze af en toe een dag meewerken op het strand. Meestal helpen ze met vlaggen hijsen, pleisters plakken, kwallenbeten inspecteren of verdwaalde kinderen terugbrengen. Maar deze week mochten ze die muien testen, om te controleren of de stroming te sterk is voor zwemmers. Dat doet de strandwacht elke ochtend. En dat kan maar op één manier: erin gaan. 

Minder golven

De drie trekken hun zwemsuit aan en rennen de zee in. Strandwacht Jordi houdt ze in de gaten. ‘Je kunt zien waar een mui zit doordat daar minder golven zijn’, vertelt hij. Maar niet iedereen weet dat en daarom komen er waarschuwingsborden bij sterke muien. 'Zo'n mui is trouwens niet direct gevaarlijk, dat wordt het pas als mensen in paniek raken.' En hij heeft nog een tip: 'Soms zie je groeven in het strand. Als die diep zijn, weet je dat de stroming sterk is.' De tekst gaat verder na de foto.

Foto: Ernie ButsSalmon, Bas en Nora testen de stroming. Foto: Ernie Buts

Kopje onder

Na ongeveer honderd meter gaan de drie kopje onder en zwemmen ze weer terug. ‘Dat ging best makkelijk, deze is niet zo sterk’, zegt Nora. Op naar de volgende. ‘Hier moesten we vorige week meerdere mensen uit het water helpen’, vertelt Jordi. Dat begrijpt Bas: ‘Ik voelde een sterke stroming bij mijn voeten en daardoor kon ik niet blijven staan’, zegt hij terwijl hij hijgend uit het water loopt. Duidelijk: dit bord kan nog even blijven. 

Mensen blij maken

De testers komen bij van hun zwemtocht, terwijl ze over het werk vertellen. 'Ik vind varen het leukst, maar ook gelijk het moeilijkst', vertelt Nora. 'We doen veel verschillende dingen, dat is leuk', voegt Salmon toe. Bas vat nog even samen waar het allemaal om gaat: 'Je kunt mensen echt blij maken door ze te helpen. Dat is het mooist.'

Muien testenOp zoek naar de gladde stukken in het water. Foto: Ernie Buts

Anderen lazen ook: Wat betekenen de vlaggen op het strand? en Zo ga je om met muien.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben heel trots mijn zoon redt iedereen!!

Geweldige kanjers

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.