De Notre-Dame in brand Foto AFP

Notre-Dame in vuur en vlam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De Fransen zijn droevig wakker geworden vanmorgen. Hun Notre-Dame is voor een groot deel verwoest. Zeven weetjes over de brandramp in de beroemde kathedraal.

1. De brand
Het vuur ontstond maandagavond rond zeven uur. Het sloeg razendsnel om zich heen. Grote vlammen aten zich een weg door het dak met zijn houten balken heen. Iedereen in en rond de kerk werd geëvacueerd. De rookwolken waren van ver te zien en de brand werd live op tv uitgezonden. Geschokt keken de Parijzenaren en toeristen vanaf de oevers van de Seine of in hun huiskamer toe hoe hun prachtige kathedraal in rook opging. Bij sommigen stroomden de tranen over de wangen.

Mensen kijken geschrokken toe Foto EPA
2. Het blussen
Vierhonderd brandweermensen probeerden met achttien waterkanonnen te redden wat er te redden viel. Dat bleek moeilijk. De blusstralen met water uit de Seine leken niet opgewassen tegen de krachtige vlammen. De brandweer werkte de hele nacht door en kreeg het vuur dinsdagochtend onder controle. Twee agenten en een brandweerman liepen lichte verwondingen op.

3. De oorzaak
Hoe de brand kon ontstaan is nog niet zeker. Waarschijnlijk heeft het te maken met het opknapwerk dat in de kathedraal werd uitgevoerd. De politie is meteen begonnen met een groot onderzoek, maar denkt niet dat de brand opzettelijk is aangestoken.

De brand gezien vanaf de oever van de Seine Foto EPA
4. De kerk

De kathedraal is 850 jaar oud en wordt gezien als een hoogtepunt uit de Middeleeuwse bouwkunst. Het kostte tweehonderd jaar om de enorme kerk af te bouwen. De Notre-Dame is Werelderfgoed en een grote toeristentrekker. Elk jaar komen er miljoenen mensen de kerk bewonderen.

Voor veel mensen is het meer dan alleen een mooi gebouw. De Notre-Dame heeft een speciaal plekje in hun hart. Voor hen staat de kerk symbool voor de geschiedenis van Frankrijk. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf er tot keizer. Er vonden begrafenissen plaats van meerdere oud-presidenten. De kerk speelt een grote rol in het beroemde boek 'De Klokkenluider van de Notre-Dame' uit 1831 van de Franse schrijver Victor Hugo. En na de aanslagen in Parijs was de Notre-Dame de plek waar een grote herdenkingsdienst werd gehouden. 

5. De reacties
Niet alleen de Parijzenaren en de Fransen zijn bedroefd. Uit de hele wereld komen reacties van verdriet en medeleven. 'Hartverscheurend', zegt burgemeester Sadiq Khan van Londen. EU-voorzitter Donald Tusk zegt op Twitter 'De Notre-Dame van Parijs is de Notre-Dame van heel Europa'. Premier Rutte vindt de brand in 'een enorme catastrofe'.
De brandweer inspecteert de schade Foto EPA
6. De schade
De dakspits en een groot deel van het dak zijn ingestort. Gelukkig zijn het orgel en de twee klokkentorens nog heel en ook veel van de stenen structuur is intact. Dat is belangrijk voor de wederopbouw. De brandweer heeft ook nog wat van de kunstwerken op tijd uit de kerk kunnen halen. Geluk bij een ongeluk: zestien koperen standbeelden zijn net een paar dagen geleden uit de kerk gehaald voor een opknapbeurt. Hoe groot de totale schade is, is nauwelijks in geld uit te drukken.

7. Het herstel
De restauratie zal een enorme klus worden. Maar de Franse president Macron is vastbesloten de schouders eronder te zetten. Hij heeft beloofd een internationale inzamelingsactie te starten. Bekende Franse modemerken hebben al driehonderd miljoen euro gedoneerd.

Anderen lazen ook: Werelderfgoed: unieke prachtplekken erbij.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

jullie proberen de games niet eens te maken al bijna 1 jaar geleden ginden de games kapot

maak de games nou ik weet dat jullie dit zien

Je zou deze basiliek ook Notre Jolie Dame kunnen noemen.

Nu is het de Notre-Vlam!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps