Foto: Pixabay

O nee! Het is vandaag Earth Overshoot Day

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is vandaag Earth Overshoot Day: de dag waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een jaar kan maken. Dat is vier weken eerder dan vorig jaar!

Water, hout en vlees. Het zijn een paar voorbeelden van waar we te veel van gebruiken. Voor dit jaar gebruiken we nu al meer dan dat we kunnen opwekken, berekenden onderzoekers. We stoten bijvoorbeeld meer broeikasgassen uit dan dat de natuur kan opnemen en er worden meer bossen gekapt dan dat er in een jaar kunnen bijgroeien. Op de manier waarop we nu leven, hebben we eigenlijk 1,7 aardbollen nodig, berekenden de wetenschappers.

Elk jaar eerder

Earth Overshoot Day kwam nooit zo vroeg in het jaar als nu. Vorig jaar viel deze symbolische overschrijdingsdag vier weken later: op 22 augustus. Dat is een paar weken later dan in 2019 en dat heeft waarschijnlijk met corona te maken. 

Een voorraad

Dat we zoveel grondstoffen gebruiken, komt omdat we met steeds meer mensen zijn, maar ook omdat we niet zuinig genoeg leven. Dat de grondstoffen voor dit jaar op zijn, betekent niet dat we dit jaar niks meer kunnen gebruiken, want de rest van het jaar doen we het met de voorraad die we vroeger hebben opgebouwd. 

Anderen lazen ook: Beter voor de aarde zorgen? Dat doe je zo!.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat we minder grondstoffen moeten gebruiken. Bijvoorbeeld: minder lang douchen en minder rijden. Dus tot slot: minder grondstoffen gebruiken zou goed zijn.

Je kunt inderdaad i.p.v. rijden ook gewoon op de fiets! Dat is beter voor het milieu en je word er minder dik van

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.