YouTube

Oekraïense Igor wint 100.000 dollar met drone die landmijnen opspoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Igor Klymenko was pas negen jaar oud toen hij begon te werken aan een drone die landmijnen kan opsporen. Nu is hij zeventien en heeft zijn Quadcopter Mines Detector een grote prijs gewonnen.

Igor heeft altijd graag geknutseld met techniek. Toen in 2014 oorlog uitbrak in Oekraïne, besloot hij zijn talent in te zetten om zijn land veiliger te maken. En met succes: na acht jaar hard werken lukte het om een drone te maken die landmijnen opspoort.

Veiliger over straat

De Quadcopter Mines Detector weet tot op twee centimeter precies waar er een bom ligt. Dat helpt Oekraïners om veiliger over straat te gaan: mensen weten waar ze wel en niet kunnen lopen. Bovendien kunnen gespecialiseerde troepen de mijnen sneller opruimen als de drone al heeft aangewezen waar ze liggen.

Bijzondere student

Reden genoeg voor een prijs, vonden ze bij Chegg.org. Die organisatie geeft elk jaar 100.000 dollar (dat is ook ongeveer 100.000 euro) aan een student die iets bijzonders heeft gedaan. Dit jaar gaat Igor er dus met dat geld vandoor.

Verf en soort

Zelf is Igor nog niet helemaal tevreden met zijn drone. Hij werkt nu aan een versie die verf spuit op de plek waar een mijn ligt en die kan aangeven om wat voor soort explosief het precies gaat. Zo kan zijn uitvinding nog beter helpen om Oekraïne veilig te maken.

YouTube

De drone van Igor.

Anderen lazen ook: Poetin wil meer Russen naar Oekraïne sturen om te vechten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook