Vrijwilligers ruimen de olie aan de kust van Mauritius zoveel mogelijk op

Olie op de stranden van Mauritius

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Een grote olievlek overspoelt de witte stranden en de helderblauwe zee van Mauritius. Dat komt door een lekke olietanker voor de kust. Vrijwilligers doen hard hun best om de rommel op te ruimen en de dieren in het gebied te beschermen. De minister-president van het eiland heeft de noodtoestand uitgeroepen: het lukt Mauritius niet alleen. 

De olietanker Wakashio moest vierduizend ton diesel vervoeren, maar strandde 25 juli op een rif in zee. Sinds donderdag is er al duizend ton olie de zee in gelekt. Inwoners zijn bang dat het schip breekt en de rest van de olie nog meer rommel veroorzaakt. Daarom heeft de minister-president alarm geslagen: er is meer hulp nodig, zegt hij, om te voorkomen dat dit één van de grootste natuurrampen ooit wordt. 

Vrijwilligers ruimen de olie aan de kust van Mauritius zoveel mogelijk op

Bijzondere dieren

De olievlek ligt vlak naast een klein eilandje waar veel beschermde dieren leven. Natuurbeschermingsorganisaties zijn jarenlang bezig geweest om de natuur daar te herstellen, zodat bepaalde diersoorten niet uitsterven. Zoals bijvoorbeeld de fody, een roodgroen vogeltje (foto). Of een gekko die nog maar op één andere plek op de wereld leeft. Nu brengt de olieramp deze dieren alsnog in gevaar. 

De mauritius fody

Toerisme

De inwoners van Mauritius maken zich ook zorgen dat ze door de ramp geen geld meer kunnen verdienen. Veel van hen werken namelijk in het toerisme. Maar als het eiland en de kust vervuild en besmeurd raken, zullen de toeristen wegblijven. Veel mensen vragen zich daarom af waarom het schip niet eerder is leeggehaald. Het lag immers al twee weken kapot voor de kust. De regering heeft daar nog geen antwoord op. 

Mauritius staat bekend als prachtig vakantieland

Olie-barricades

Helikopters pompten de afgelopen dagen al vijfhonderd ton olie uit het schip weg. Die kan in ieder geval niet meer in het water terechtkomen. Maar doordat de zee nu wilder is, konden de heli's hun werk niet meer doen. Vrijwilligers en natuurbeschermers proberen nu barricades te maken van zakken suikerriet. Zo willen ze zorgen dat de olie niet op de stranden terechtkomt. De zwarte smurrie die al op het zand ligt, wordt met man en macht opgeruimd. Een Frans schip is al te hulp geschoten en ook Japan heeft z'n kustwacht op reis gestuurd om de palmboomstranden en zeedieren te redden. 

Anderen lazen ook: Milieuramp in Siberië door olielek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

is wel zielig voor de dieren die daar leven

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.