Maarten van der Weijden

Olympisch kampioen zwemt dapper door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Hij heeft vannacht drie keer kort uitgerust en zwom daarna weer door. Maarten van der Weijden zwemt sinds zaterdagochtend voor het goede doel door Friesland. Zijn route: de beroemde Elfstedentocht.

Het is een loeizware tocht, maar Maarten van der Weijden geeft niet op. De zwemmer moet regelmatig even uitrusten omdat hij moe is en spierpijn heeft, maar zijn begeleiders lieten vanochtend vroeg weten dat het verder goed met hem gaat. 

Vies

De tocht van 200 kilometer is een enorme uitdaging. Het is niet alleen ver (drie dagen en twee nachten zwemmen), maar ook vies omdat het water vol poepbacteriën zit. Die krijgt Van der Weijden gewoon binnen en daarvan zou hij behoorlijk ziek kunnen worden.

Temperatuur

Een arts en zijn trainer houden de zwemmer dan ook voortdurend in de gaten. Via een speciale temperatuur-pil die Van der Weijden geslikt heeft, kunnen ze zijn lichaamstemperatuur meten. Als die onder de 35 graden zakt, wordt hij uit het water gehaald om op te warmen. Lukt dat snel genoeg, dan mag hij het water weer in.

Aanmoedigen

Aan het enthousiasme van de toeschouwers langs de kant zal het niet liggen. Duizenden mensen staan dag en nacht langs de Elfstedenroute om de zwemmer aan te moedigen.

Je kunt de 'Zwemtocht der Zwemtochten' hier live volgen:

Anderen lazen ook: Drie dagen zwemmen voor het goede doel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook