Foto: Xinhua News Agency / eyevine
Uitgelegd

Olympische knuffelpanda grootste ster van de Spelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Er schitteren heel wat sterren op de Olympische Spelen. Misschien wel de aller-populairste is geen sporter, maar een knuffelpanda. Bing Dwen Dwen heet-ie, de mascotte die Olympische sporters krijgen als ze een medaille winnen.

Bing Dwen Dwen is niet alleen voor topsporters zoals Ireen Wüst (zie hierboven op de foto). Ook gewone mensen kunnen het pandabeertje kopen. Maar mensen in China zijn zó dol op Bing Dwen Dwen, dat ie bijna nergens meer te krijgen is. Voor veel Chinezen is het niet mogelijk om zelf bij de Spelen te zijn vanwege de coronaregels. Daarom willen veel mensen het pandabeertje met de grote ogen, gekleed in een astronautenpak van ijs, bemachtigen als souvenir. Maar dat is niet makkelijk. Voor de belangrijkste souvenirwinkel in de hoofdstad Peking staan lange rijen in de kou. Sommige mensen hebben zelfs voor de winkel gekampeerd.

Lange rijen voor de souvenirwinkel. Onder de foto gaat het artikel verder.

Foto: Photo by Sheldon Cooper / SOPA Images/Sipa USA

Eén-panda-politiek

Nu is zelfs besloten dat elk gezin of huishouden maximaal één pandabeer in huis mag hebben. Een ware eenpandapolitiek dus. Dat doet denken aan de éénkindpolitiek in China: een oude regel die in China gold tot 2015. Omdat China heel veel inwoners heeft (nu 1,4 miljard) was de regering tientallen jaren bang dat er niet genoeg eten meer zou zijn voor al die mensen. Daarom werd in 1979 de regel ingevoerd dat iedereen nog maar éen kind mocht krijgen. Vanaf 2015 werd die regel veranderd: vanaf toen mochten mensen twee kinderen krijgen, en nu zelfs drie. Er kwamen namelijk steeds meer ouderen in het land. Maar volgens de regering zijn er jonge mensen nodig die kunnen werken.

Snel meer knuffelpanda's

Gelukkig is er voor fans van Bing Dwen Dwen goed nieuws: ook de eenpanda-politiek is waarschijnlijk maar tijdelijk. De organisatoren van de Spelen zeggen dat ze er alles aan doen om snel weer meer knuffelpanda’s in de winkels te hebben liggen.

Anderen lazen ook: Drie vragen over de Olympische Spelen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook