Omgaan met hooikoorts doe je zo

Hatsjoe! Prikkende ogen, een loopneus en veel niesbuien. Het is (alweer) hooikoortstijd. Vijf tips om thuis uit te proberen.

Door Janine de Wit
Niezen

Hooikoortstijd, nu al? Dit jaar voelen hooikoortspatiënten waarschijnlijk eerder kriebels dan andere jaren, doordat we een warme winter hebben. De els staat al in bloei en daardoor zweven er veel pollen door de lucht. Als je last hebt van hooikoorts kun je daardoor een allergische reactie krijgen.

Vrolijk of verdrietig

Het Deventer Ziekenhuis bedacht ooit de app AllerGoGo. Daarin zie je wanneer er veel pollen door de lucht dwarrelen, kun je bijhouden of je je medicijnen al hebt genomen en kun je een figuurtje verzorgen: de allergotchi. ‘Dat vind ik het allerleukst’, vertelt Laura (10). Zij heeft hooikoorts en heeft de app een week uitgetest. ‘Als je de allergotchi medicijnen geeft, verandert hij van verdrietig naar vrolijk. Dat herken ik ook bij mezelf’, vertelt ze. 

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

- Smeer een beetje vaseline onder je neus. Het klinkt gek, maar grote kans dat de meeste pollen daarop blijven plakken en niet naar binnen waaien. - Houd je ramen dicht. Wil je je kamer luchten? Doe dat dan 's ochtends of 's avonds, het liefst na een regenbui.- Borstel je haar voor het slapengaan. Zo komen de pollen niet op je kussen terecht.- Heb je jeuk aan je ogen? Wrijf dan niet, maar leg er een nat washandje op.- Kleed je om in de badkamer, in plaats van in je slaapkamer. Zo laat je de pollen die op je kleren zitten daar achter.