onderzeeër

Onderzeeër vindt plastic op diepste punt van oceaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Een Amerikaanse onderzeeër ging de afgelopen weken wel vijf keer naar de bodem van de oceaan. Zakenman Victor Vescovo probeerde daarmee een nieuw record neer te zetten. Tijdens die recordpoging deed-ie een ontdekking: hij vond plastic afval op de bodem van de oceaan.

De zakenman deed in totaal vijf pogingen om het wereldrecord te verbreken. Dat stond sinds 1960 op 10.912 meter diep. Hij reisde naar de Marianentrog, het diepste punt van de Grote Oceaan. Daar deed Vescovo vijf pogingen, waarvan de eerste het beste bleek te zijn. Hij bereikte uiteindelijk een diepte van 10.928 meter. Dat is 16 meter dieper dan het vorige record.

De onderzeeër is in totaal 248 minuten op de bodem van de Grote Oceaan geweest. Dat is volgens de nieuwe recordhouders ook de langste expeditie ooit. Buiten Vescovo zijn pas twee keer mensen op de diepste plek van de Grote Oceaan geweest.

Plastic soep

Maar dat is niet het enige wat de zakenman bereikte. Toen de onderzeeër de bodem van de oceaan haalde, zagen ze tot hun verbazing plastic afval liggen. Het ging om een plastic tas en een aantal snoepverpakkingen. De plastic soep ligt dus zelfs op het diepste puntje van de oceaan.

Nieuwe diersoorten

Maar er is ook goed nieuws: de onderzeeër ontdekte ook vier nieuwe soorten van de vlokreeft. Dat zijn hele kleine kreeften die in de diepe oceaan leven. De zakenman zegt ook andere dieren gezien te hebben, maar weet niet wat het precies voor dieren waren.

Anderen lazen ook: Duiken door de plastic soep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

stop vervuiling! ik heb nog nooit in mijn leven plastic bewust in de natuur gegooid!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps