ANP aanvang schooljaar

Onderzoek: Bruggers massaal op de fiets naar school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Voor achtstegroepers zit hun tijd op de basisschool er bijna op. Langzaam kunnen ze al gaan uitkijken naar de middelbare school. Hoe gaan ze daar straks eigenlijk naartoe? En, komen ze daar een beetje veilig aan? Kidsweek deed er voor de speciale krant Brugklas voor beginners onderzoek naar samen met Veilig Verkeer Nederland.

Scholen weer begonnen foto ANP

Waar je naar de basisschool vaak nog te voet komt, ligt de middelbare school meestal wat verder van huis. 95% van de aankomende brugklassers springt dan ook op de fiets om er te komen. Verdwalen gaat ze niet gebeuren: meer dan de helft heeft de route naar zijn of haar nieuwe school al geoefend. Nog eens 30% gaat dat nog doen. De overige groep vertrouwt erop de weg wel te kunnen vinden.

Fietsen naar school foto ANP
Een goede fiets is tijdens zo’n tocht natuurlijk heel erg fijn. Bijna alle bruggers hebben er een. De helft van de 350 kinderen die meedeed aan het onderzoek krijgt een gloednieuwe fiets. 40% heeft al een prachtexemplaar voor de deur staan. De rest moet het met een oude fiets doen. 

Nat pak foto ANP

Wie vaak fietst in Nederland, weet het. Een nat pak haal je best vaak. Het regent zeker in de herfst- en wintermaanden vaak. Dan maar je ouders lief aankijken in de hoop dat ze je brengen? Dat doet maar één op de tien bruggers. De meesten gaan gewoon de regen in. De helft van de ondervraagden laat zich natregenen. De rest wapent zich met een regenpak (30%) of paraplu (2%).

ANP-FIETSERS-BELLEN.jpg

Dus hop, die tas in de krat (37%), achterop (17%) of op je rug (38%) en gaan. Smartphone mee? Check! Alleen niet in de hand. De meeste bruggers (70%) kiezen voor veiligheid en houden hun telefoon in de tas. Bellende of appende fietsers (16%) zijn naast scooters en brommers op het fietspad (29%) de grootste ergernis op de fiets. Zeven op de tien bruggers vinden zelfs dat appen op de fiets of het gebruik van social media helemaal verboden zou moeten worden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ja ik vind ook dat als op de fiets gaat dan moet je telefoon in de tas en als de telefoon gaat ga je rustig afstappen en op een plekjes waar rustig is en ga je rustig kijken op je mobiel zo vind ik het veilig.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.