Foto: ANP

Onderzoek: Leraren vinden kinderen met deftige naam slim

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Je naam kan invloed hebben op hoe leraren over jou denken. Bij sommige namen denken meesters en juffen namelijk dat die kinderen slim zijn. Dat onderzocht een wetenschapper van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Onderzoeker Eddie Denessen liet verschillende meisjesnamen aan leraren horen. Hij wilde weten wat zij daarbij dachten. Uit dat onderzoek blijkt dat meesters en juffen kinderen met chique en deftige namen slimmer vinden dan anderen, vertelt hij aan het AD. Dat vinden de leraren niet bewust, maar onbewust. De leraren hebben een bepaalde associatie bij zo'n naam. Zo'n associatie zorgt ervoor dat je dingen doet of denkt zonder erbij na te denken.

Vooroordelen

Omdat de leraren automatisch denken dat kinderen met deftige namen slimmer zijn dan anderen, hebben zij hoge verwachtingen van deze kinderen. Daardoor worden ze ook anders behandeld. Ze worden bijvoorbeeld meer aangemoedigd en uitgedaagd door hun docenten en ze krijgen ze vaker de beurt in de klas. Volgens Denessen is dat niet altijd goed en moeten leraren zich ervan bewust zijn dat ze vooroordelen hebben. 'Het beste is dat leraren van álle leerlingen hoge verwachtingen hebben.'

Anderen lazen ook: Kijken naar schattige dierenfilmpjes is gezond.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

pffff... nou, dan hebben die leraren geen gelijk!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps