Shutterstock

Onderzoek naar smakgeluiden wint lachwekkende prijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Smakken, slurpen en kuchen: sommige mensen vinden dit zó irritant dat ze er agressief van worden. Dat heet 'misofonie'. Een Nederlands onderzoek dat dit jarenlang heeft onderzocht heeft hiervoor een prijs gewonnen. 

Het gaat om de Ig Nobelprijs. Een prijs voor onderzoek dat je laat lachen, maar daarna ook aan het denken zet. Wetenschapper Damiaan Denys van het Amsterdam UMC toonde met het onderzoek aan dat mensen die smakgeluiden irritant vinden last hebben misofonie. Dat kan er soms voor zorgen dat mensen niet meer met hun gezin aan tafel willen eten of nooit naar plekken met veel geluid gaan. De oorzaak hiervoor is ergens te vinden in de hersenen, blijkt uit het onderzoek.

Ig Nobelprijs

De Ig Nobelprijzen worden altijd vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt. Hoewel het om onderzoeken gaat die je aan het lachen maken, moeten ze toch ook heel serieus zijn uitgevoerd. Door het coronavirus werden de prijzen dit jaar digitaal bekend gemaakt. Normaal is de prijsuitreiking van de Ig Nobelprijs altijd een voorstelling vol gekke momenten. Zo mag het publiek vanuit de zaal papieren vliegtuigjes gooien!

Poep-onderzoek

Een van de andere winnaars was een wetenschapper die onderzoek deed naar een verhaal over een Inuit-man die van poep een mes zou hebben gemaakt. Om dat te onderzoeken probeerde de wetenschapper dit zelf na te maken door echte poep tot -50 graden Celcius te bevriezen. Dit mislukte, waardoor hij aantoonde dat veel verhalen niet waar hoeven te zijn. Ook won een onderzoek waarbij werd aangetoond dat krokodillen naar elkaar brullen om te laten zien hoe groot ze zijn.

Anderen lazen ook: Wie was Alfred Nobel, de man achter de Vredesprijs?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps