Foto: Shutterstock

Onderzoek: Spinnen gebruiken web om te horen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Spinnen hebben geen oren. Daarom werd lange tijd gedacht dat ze niet kunnen horen. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Een nieuwe studie bewijst nu dat sommige spinnen hun web gebruiken als gehoorapparaatjes.

Dat spinnen op trillingen in hun web reageren, was al bekend. Bijvoorbeeld als er een prooi in terecht is gekomen. Maar een Amerikaanse wetenschapper heeft nu ontdekt dat wielwebspinnen ook reageren op geluiden. Geluiden zijn namelijk trillingen in de lucht. En de slierten van wielweb-spinnenwebben zijn zo dun en gevoelig dat ze die oppikken. Ook maken wielwebben hele grote webben, waardoor er een soort groot gehoorapparaat ontstaat. 

Gehoorapparaten verbeteren

Nu leren we al heel veel van spinnen. Het web dat ze spinnen is zo sterk als staal, maar toch heel flexibel. Achitechten en kunstenaars gebruiken het als voorbeeld en inspiratie. Volgens onderzoeker Ron Miles kan de nieuwe kennis over trillingen van het web nu mogelijk ook helpen om gehoorapparaten voor mensen te verbeteren. 

Anderen lazen ook: Zebravinken zingen liefdeslied in eigen dialect

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook