Koraal

Onderzoekers kunnen koraal kweken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat komt omdat het slecht gaat met het koraal. Wetenschappers hebben daar iets op gevonden en gaan het koraal een handje helpen.

Australische wetenschappers zeiden deze week dat het onderzeelandschap aan het verbleken is. De mooie kleuren van koraal komen van de algjes die er op wonen. Die algen kunnen niet tegen het warmer worden van het zeewater. Als dat toch gebeurt, gaan ze dood en verbleekt het koraal. 

Koraal kweken

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam bedachten daarom een manier om het koraal het helpen: Ze kunnen nu koraal kweken. De onderzoekers verzamelen koraaleitjes en bevruchten ze in het lab. Daardoor ontstaan koraallarven. Die worden op speciale hulpstukken geplaatst. Na een tijdje gaan de larven daarop gaan groeien en kunnen die hulpstukken in de zee worden geplaatst. Daar kunnen ze dan verder groeien.

Overleven

Doordat de larven op deze manier niet opgegeten worden, heeft het koraal een grotere overlevingskans. Deze methode is in de zee van het Caribische eiland Curaçao getest en dat ging helemaal goed. Het meeste koraal was na een paar weken al vastgegroeid aan een rif. De onderzoekers gaan nu bekijken hoe ze koraal nog sneller kunnen kweken zodat het op meer plekken gedaan kan worden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Koraal wordt witter en zwakker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

koraal eten ze in china op de zwartemarkt

je bent dan toch niet goed snik koraal is een soort beschermde diersoort.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.