ANP

Onderzoekers vinden 70.000 jaar oude pannenkoek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Heb jij weleens een boterham wekenlang in je tas laten zwerven tot-ie helemaal groen uitgeslagen was van de schimmel? Dat is niets vergeleken bij het kliekje dat onderzoekers in Irak hebben ontdekt. Zij vonden resten van een meer dan 70.000 jaar oud pannenkoekachtig brood.

Van de pannenkoek was na al die tijd natuurlijk weinig meer over. Alleen door met een speciale techniek naar restjes as te kijken, konden de onderzoekers zien dat er heel lang geleden deeg gebakken moet zijn op hun onderzoeksplek.

‘Neanderthalers kookten wél’

Die ontdekking is belangrijker dan je misschien denkt. 70.000 jaar geleden woonden er Neanderthalers in Irak, een menssoort die ouder is dan ‘onze’ soort. Lang werd gedacht dat zij alleen dingen aten die je rechtstreeks uit de natuur kunt halen, zoals bessen en wortels. Deze ene gevonden pannenkoek laat zien dat dit idee niet klopt: mensen zijn veel eerder gaan koken dan tot nu toe bekend was.

‘Lekker nootachtig’

Sterker nog, de Neanderthalers waren best goed in de keuken. Voor hun pannenkoek kokkerelden ze met noten, zaden en peulvruchten. En dat smaakte heel aardig, zegt onderzoeker Chris Hunt tegen de Britse krant The Guardian. Samen met zijn collega’s probeerde hij de pannenkoek na te maken. ‘Het was heel lekker, met een nootachtige smaak’, vertelt hij enthousiast.

Met poedersuiker? Nee, steen!

Toch wil je zelf misschien niet meteen aan de slag met je eigen Neanderthalerpannenkoek. Voor een echte ouderwetse pannenkoek moet je namelijk stenen gebruikten om de peulvruchten fijn te stampen. Waarschijnlijk kwamen er daardoor kleine stukjes steen in het eten terecht, die ervoor zorgden dat de tanden van de Neanderthalers afbraken. ‘We snappen nu waarom hun gebit zo slecht was’, zegt Hunt daarover. Oeps!

Anderen lazen ook: Eeuwenoude beelden duiken op uit Italiaanse modder

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook