ongesteld menstruatie maandverband tampon

Ongesteldheidsles op school: goed of slecht idee?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Moe, buikpijn, een blegh-gevoel: ongesteld zijn is vaak geen pretje. Toch weten we er te weinig van, zegt een stichting die zich ermee bezighoudt. De club pleit daarom voor verplichte ongesteldheids-les op. 

Eerst even wat info. Meisjes worden ergens tussen hun tiende en zestiende voor het eerst ongesteld. Vanaf dat moment komt er elke maand een eitje vrij in haar eierstok. Als dat eitje via de baarmoeder haar lichaam verlaat, komt er bloed mee. En dat kan allerlei klachten veroorzaken.

Kennis

Lang niet iedereen weet goed wat het betekent om ongesteld te zijn, zegt de stichting Endometriose (een moeilijk woord voor meiden die heel heftige klachten hebben als ze ongesteld zijn). Veel meiden vinden dat hun school niet genoeg rekening met ze houdt als ze ongesteld zijn (86%) én dat hun prestaties eronder lijden (73%). Dat blijkt uit een enquête onder 15.000 meiden op middelbare scholen.

Actie

Stichting Endometriose wil dat anders. De club is een handtekeningenactie gestart voor verplichte lessen over ongesteld zijn. Het lespakket ligt al klaar. Daarmee willen ze dat het normaal wordt om over ongesteld zijn te praten. En voorkomen dat meisjes die héél erge klachten hebben, die niet normaal zijn, daar lang mee rond blijven lopen. Voorlopig wil de stichting de lessen alleen invoeren op middelbare scholen. Maar sommige meisjes worden al op de basisschool ongesteld. Daarom zou het misschien niet zo'n gek idee zijn om er dan al mee te beginnen. Wat vind jij? 

Sophie (12): 'Omdat kinderen met erge ongesteldheid er meer over willen weten maar er niet over durven te praten, vind ik het een goed idee. Ik ben ook ongesteld geworden en ik zou nog steeds fijn vinden om er meer over te weten. En het is goed om daar al op de basisschool mee te beginnen, zodat je er op de middelbare school al veel over weet.'

Roos (12): 'Ik vind het wel een goed idee maar ook weer niet. Want sommige meisjes schamen zich ervoor en dat is dan niet fijn als de jongens uit je klas het weten. Dus misschien dat je het als keuze kan doen. Of één op één. Misschien zelfs al wel in groep 8, omdat het dan al kan beginnen.'

Nienke (12): 'Ik vind het een goed idee omdat niet iedereen precies weet wat het is. En in groep 8 kan je ook ongesteld worden.'

Anderen lazen ook: Gratis maandverband en tampons op Engelse scholen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

In de groep 8 van mijn dochter hield een meisje haar spreekbeurt over ongesteld zijn! Was een regelrechte hit, want was ook erg nuttig voor de jongens. Hierna kon iedereen er nog opener over zijn!

Ik wil ook wel ongesteld les ,
lijkt me leuk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.