Onrust in de Peruaanse hoofdstad Lima. Foto Anadolu Agency
Uitgelegd

Onrust in Peru: wat is er aan de hand?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het is erg onrustig in Peru. De afgelopen tijd is er veel geprotesteerd en de noodtoestand is uitgeroepen.

Zo’n twee weken geleden werd oud-president Castillo afgezet door het Peruaanse parlement, waar hij flink mee in de clinch lag. Hij werd meteen gearresteerd, omdat hij zelf juist had geprobeerd om datzelfde parlement te ontslaan. Na Castillo’s arrestatie gingen zijn aanhangers de straat op. Ze eisten dat hij zou worden vrijgelaten. Vooral in de armere steden is zwaar gedemonstreerd. Winkels worden geplunderd en wegen geblokkeerd. Ook in hoofdstad Lima braken rellen uit en werden gebouwen van het ministerie van Justitie, radio- en televisiestations aangevallen.

Eerste vrouwelijke president

Inmiddels heeft het land een nieuwe president: Dina Boluarte. Zij is de eerste vrouwelijke president van Peru. Zij heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 2024. Ook is de noodtoestand in het land uitgeroepen. Dat geeft het leger en de politie meer mogelijkheden om de chaos tegen te gaan. Mensen kunnen nu minder makkelijk reizen door het land. Meerdere vliegvelden zijn gesloten.

Toeristen gestrand

Ook de trein van en naar de bekendste trekpleister van het land, de historische ruïnestad van de Inca's Machu Picchu, rijdt niet meer. Uit angst voor blokkades op het spoor is het treinverkeer er stilgeslegd. Honderden toeristen zijn daarom gestrand.

Anderen lazen ook: Uitgelegd: Kritiek op Nederlandse 'sorry' voor slavernij

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps