Foto: ANP

Ons broodje kaas krijgt plekje op speciale lijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wat hebben een kroket, erwtensoep en en de Groningse eierbal met elkaar gemeen? Dit eten staat allemaal op een speciale lijst van typisch Nederlandse gewoonten en tradities. Die lijst is deze week wat uitgebreid met het oerhollandse broodje kaas.

Nederlanders zijn echte kaaskoppen en daarom staat het eten van een broodje kaas vanaf nu op de de lijst van het Netwerk Immaterieel Erfgoed van de organisatie Unesco. Daarmee komt die traditie in aanmerking om ook op een andere speciale lijst te komen, die van Cultureel Immaterieel Erfgoed van Unesco. Op die lijst staan gewoonten en tradities uit allerlei landen die niet verloren zouden moeten gaan. 

Tosti of maisbroodje

Of je nou gaat voor een tosti met belegen kaas, een kaiserbol met komijnenkaas of een maisbroodje met jonge kaas maakt eigenlijk niet uit. Volgens de organisatie Unesco hoort het eten van een broodje kaas namelijk bij de Nederlandse cultuur. Want of je jong of oud bent, iedereen eet het wel eens en veel mensen vinden het lekker. 

Andere tradities

Unesco heeft niet alleen in Nederland zo'n lijst, maar in totaal in 33 landen. De Italiaanse pizza en de Indonesische rijsttafel staan er bijvoorbeeld ook op. Er staan ook tradities op de lijst die niks met eten te maken hebben, zoals het vieren van Koningsdag en het werken als molenaar in Nederland. 

Anderen lazen ook: Erwtensoep is voortaan cultureel erfgoed.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hebben ze niet zo een lijst in marroko

Kaas is echt vies

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.