Ook huisdieren uit Oekraïne worden opgevangen

Door de oorlog in hun land moesten veel Oekraïeners hun land verlaten. Ook in Nederland worden veel vluchtelingen opgevangen. Maar niet alleen zij, ook hun huisdieren!

Foto: Joris van Gennip

Onder andere de stichting Netherlands for Ukraine zorgt ervoor dat ook huisdieren een plek krijgen om nu te verblijven. Zij koppelden 41 huisdieren zoals honden, katten en een konijn aan nieuwe verblijfplekken. De dieren kunnen op die manier gewoon bij hun baasjes blijven. Onder andere een gezin met twee honden, twee katten en zes kittens mag overnachten bij een Nederlandse familie. 

Opvanglocaties

Veel vluchtelingen worden opgevangen door het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Bij hun opvanglocaties mogen geen huisdieren verblijven. Dat heeft vooral te maken met hygiëne. Mensen verblijven vaak in groepen en er kunnen mensen zijn met allergieën. Dat vluchtelingen huisdieren meenemen is nieuw, vertelde Sonja Kloppenburg van het COA aan RTLNieuws. Vluchtelingen uit andere gebieden zoals Syrië of Afghanistan hebben veel minder vaak een huisdier bij zich. Waarschijnlijk doordat zij verder moeten reizen.