stelling over het beledigen van koningen
Stelling

'Ook koningen moeten tegen een grapje kunnen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom? Dit keer een stelling van redacteur Govrien over het beledigen van een koning.

Thailand heeft een nieuwe koning. Maha Vajiralongkorn volgt zijn vader koning Bhumibol op, die dit jaar overleed. Volgend jaar wordt Vajiralongkorn gekroond. De nieuwe koning zit nog niet op zijn troon of er is al iemand opgepakt voor belediging.

Een Thaise man had via Facebook een berichtje over de koning gedeeld dat niet in de smaak viel. Hij had al vaker gedemonstreerd tegen de regering van zijn land. En in Thailand zijn ze streng: wie de koning beledigt kan een celstraf tot wel vijftien jaar krijgen. Wat er met de opgepakte man gebeurt is nog niet duidelijk.

Straf

Dat klinkt misschien een beetje ouderwets. Maar wist je dat je ook in Nederland straf kunt krijgen als je de koning beledigt? Dit jaar kreeg iemand er nog dertig dagen cel voor. De man had op Facebook vreselijke dingen over koning Willem-Alexander gezegd.

In Nederland moet je wel ver gaan, voordat je voor zoiets wordt opgepakt. Tegen een geintje kan de koning gelukkig wel. Gelukkig, omdat het héél leuke grapjes kan opleveren! Denk maar aan de filmpjes van Lucky TV over Willy en Max, die na De Wereld Draait Door worden uitgezonden.

Niet heilig

Als zulke dingen niet meer kunnen, is een koning wel héél humorloos, vind ik. Je hoeft een koning natuurlijk niet enorm te beledigen, maar dat geldt eigenlijk voor ieder mens. Een koning is heus niet heilig!  

Stelling: Ook koningen moeten tegen een grapje kunnen!

Foto NadiaNadia (9): eens
‘Als het een grapje is, vind ik dat een koning ertegen moet kunnen. Als het een belediging is niet. De politie moet maar beoordelen of iets een grapje is of niet. Iemand die expres de koning beledigt mag best de cel in, vind ik. Eerst om even af te koelen en daarna maximaal een maand.’  

Luuk (9): eensFoto Luuk
‘De koning is niet de allerbelangrijkste mens van de wereld. Iedereen wordt weleens beledigd. Ik vind dat dat moet kunnen. Hij moet ook tegen een grapje kunnen. De grens ligt bij een bedreiging. Als iemand de koning bedreigt, moet-ie wel opgepakt worden. En als het serieus is, de cel in.’

Ben jij het eens of oneens met deze stelling? Geef hieronder je mening!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat in Nederland je niet de cel in moet als je gemeen doet tegen de koning omdat de koning is toch ook een normaal mens, en bij andere mensen ga je NIET de cel in als je gemeen tegen hun doet.

Ik vind dat de koning ook tegen een grapje moet kunnen. Als iemand iets gemeens tegen mij zou zeggen gaat hij toch ook niet de gevangenis in? Ik vind dat als iemand de koning bedreigt dat hij de gevangenis in mag, maar hij mag er dan niet te lang in.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.