Hoofddoek

Oostenrijk wil hoofddoek op basisschool verbieden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Kinderen op de basisschool in Oostenrijk mogen straks misschien geen hoofddoek meer dragen. Dat hebben Oostenrijkse politici besloten. Tegenstanders zeggen dat het discriminatie is.

Volgens de nieuwe wet mogen basisschool-leerlingen geen kleding meer dragen die hun hoofd en haren grotendeels bedekt. Daaronder vallen hoofddoeken die worden gedragen door meisjes die moslim zijn.

Politici die de nieuwe regel bedachten, zeggen dat ze kinderen willen beschermen tegen ongelijkheid. Het verbod zou ervoor moeten zorgen dat alle leerlingen gelijk zijn.

Discriminatie

Over de wet is nu veel discussie. Tegenstanders vinden dat deze wet moslims discrimineert. Anderen zeggen dat het een zinloze regel is. Meisjes zouden meestal pas in de puberteit - als ze dertien of veertien zijn - een hoofddoek gaan dragen.

Rechter

De regering houdt er rekening mee dat mensen naar de rechter gaan. Ze kunnen dan zeggen dat de nieuwe wet discriminerend is én dat-ie niet volgens de regels is goedgekeurd. Bij wetten over het onderwijs moet tweederde van de politici vóór stemmen. Dat gebeurde bij het hoofddoek-verbod niet. Of de regel ook echt doorgevoerd wordt is nog niet duidelijk.

Verboden

In Nederland zijn hoofddoeken op scholen niet verboden. Vanaf 1 augustus 2019 geldt wel een nieuwe regel voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en het openbaar vervoer. Daar mag je dan geen 'gezichtsbedekkende kleding' meer dragen. Dat is bijvoorbeeld een nikaab (een sluier die alleen de ogen vrijlaat), een motorhelm die het hele gezicht bedekt of een bivakmuts.

Anderen lazen ook: Stelling: Govrien over boerkini's.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

maar ik vind het niet goed als schoolen niet vaker vakansie geven aan de kinderen

Ik vind dit echt onzin iedereen mag dragen wat hij/zij wilt toch? Of vinden jullie dat niet?*duimomlaag*

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.