Arie Kievit
Testteam

Op bezoek bij het Depot Boijmans van Beuningen 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

In een museumdepot liggen een hoop kunstschatten opgeslagen die niet worden tentoongesteld. Normaal is dat gesloten voor publiek. Maar niet in Rotterdam. Depot Boijmans van Beuningen is het eerste ter wereld waar je gewoon mag komen kijken. Het testteam gaat op bezoek.

Het gebouw van het Depot is al een kunstwerk op zich. In de spiegelwand kun je niet alleen jezelf zien, maar ook de skyline van Rotterdam. De testers hebben daar alleen weinig oog voor. Ze zijn veel nieuwsgieriger naar wat ze binnen zullen aantreffen. ‘Ik heb namelijk echt geen idee wat we gaan zien’, zegt Wende. Abel heeft een vermoeden. ‘Ik denk dat in het depot alle kunstafdankertjes liggen. Het is vast een soort vuilnisbelt voor kunst.’  

Gigantische vissenkom 

Bij binnenkomst stopt het testteam eerst hun spullen in een kluisje. Die zijn knalroze. ‘Prachtig,’ vindt Victor, ‘dit belooft veel.’ De vier lopen het museum in en daar valt Abels mond meteen open van verbazing. ‘Alles is van glas’, roept hij als hij naar boven kijkt. ‘Het is een gigantische vissenkom.’ ‘Met megaveel trappen’, vult Wende aan. Het museum telt zes verdiepingen en die gaat het testteam allemaal bezoeken. 

Arie Kievit

Doolhof

Eigenlijk is het Depot een groot doolhof van glazen vitrines en deuren. Het testteam weet niet door welke ze mogen. ‘Volgens mij kunnen we door deze deur’, zegt Abel als hij aan een klink voelt. ‘Nee, toch niet.’ Wende tuurt intussen door het raam een opbergruimte: ‘Daar staan portretten, maar het ziet er wel donker uit dus ik denk niet dat we hier naar binnen mogen.’ Achter een ander raam zien ze medewerkers aan het werk. In het depot worden namelijk ook kunstwerken gerestaureerd. ‘Volgens mij maken zij knuffels’, suggereert Felix als hij ziet dat er honderden rode kussens in een grote bak worden gegooid. Wat er echt gebeurt, zullen we nooit weten want het testteam rent alweer door.

Doorkijkers

De vier testers nemen de doorzichtige lift naar de volgende verdieping. ‘Wat een mooi uitzicht’, roept Felix verwonderd. Boven aangekomen staat er een lange rij bezoekers voor een kunsthal met schilderijen. ‘Daar gaan wij niet in’, zegt Victor. ‘Wij doen niet aan rijen.’ Dan ontdekt het testteam een gang met een glazen vloer. Onder elke verdieping vind je zulke doorkijkers naar beneden. Alle vier de testers wagen zich erop: ‘Hoogtevrees kennen we niet’, zegt Wende stoer. ‘En als het glas breekt, kom je weer op de volgende plaat terecht’, stelt Abel gerust.

Arie Kievit

Onverklaarbare kunst

Tijd om weer wat kunst te gaan bekijken. Aan de muur hangt een kunstwerk van kleine lp’s met glitters erop. ‘Ik wist niet dat kunst maken zo makkelijk is’, roept Victor verbaasd. In de volgende ruimte staat een ingewikkeldere constructie. Het is een oude auto met daarop een kleurige stellage vol spullen. ‘Wat doet een melkpak daar?’ vraagt Wende. Ook in de vitrines vindt het testteam veel onverklaarbare kunstobjecten: ‘Een fiets van veren? De maker wilde er vast mee vliegen’, denkt Victor. ‘En die grote gele handschoenen. Is dat kunst?’ Het testteam spot ook een Feyenoord T-shirt. ‘Ik wil hier meteen weg’, zegt Abel. ‘Ik ben voor Ajax.’ Bij geen enkel kunstwerk staat een beschrijving. ‘Dat vind ik niet erg’, zegt Victor. ‘Zo kun je zelf nadenken wat je ziet.’

Arie Kievit

De hoogste verdieping 

Op de hoogste verdieping komt het testteam in een tunnel terecht, gemaakt van glinsterende diamanten. ‘Oh’, roepen ze in koor. ‘Dit is mooi.’ De laatste stop: het dakterras. Van daaruit heb je goed uitzicht over Rotterdam. Vol vreugde loopt Victor een rondje. Het testteam is klaar om een oordeel te geven. Een kindermuseum vonden ze het niet. ‘Er zijn geen toestellen waarop je kunt spelen’, zegt Abel. ‘In andere musea zijn er vaak speurtochten. Dat zou een leuke toevoeging zijn’ Wende: ‘Het gebouw is vooral cool en een paar kunstwerken zijn grappig.’ Dat is Felix wel met haar eens: ‘Het is leuk voor een keertje. Van de lift heb ik eigenlijk het meest genoten.’ Daar snelt het testteam dan ook als laatste naartoe en met z’n vieren zoeven ze naar beneden.  

Arie Kievit

Cijfer: 6,5  

+ grappige kunstwerken, bijzonder gebouw
- niets speciaal voor kinderen           

Anderen lazen ook: Het testteam test Azteken in het museum Volkenkunde.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook